Home

Achtergrond

Kwartaalcijferangst en graanmarkt eisen tol

De tijd waarin bedrijven hun tweede kwartaalcijfers bekend maken breekt aan. Analisten lijken er na winstwaarschuwingen bij Danone en Procter & Gamble niet gerust op.

Ze nemen een voorschot op een wat lagere beurswaarde voor sommige bedrijven die dichtbij de consument staan, zoals ook bierbrouwer AB Inbev en Unilever. De meer agrarische aandelen staan eveneens onder druk nu droogte in de VS de graanoogst dreigt te decimeren. Vleesbedrijven Smithfield Foods, Tyson en JBS verloren op weekbasis respectievelijk 9,5, 7,7 en 7,3 procent.

Een kleine “rally” omhoog behoort wel tot de mogelijkheden. Het Amerikaanse ministerie van landbouw stelde de verwachting voor de maisoogst inderdaad sterk negatief bij en de prijs voor het meest verhandelde maiscontract steeg op de termijnmarkt in eerste instantie met 3 procent. Even stond de maisprijs tot 15 dollarcent van een historische top en niet ver van de maximale daglimiet die in Chicago geldt. Het bleek een spel van beleggers zonder behoefte aan fysieke levering en lage verkoopvolumes drongen de prijs uiteindelijk zelfs in de min, hoewel ze nog 20 procent hoger ligt dan begin juni.

Een andere grootverbruiker van graan is General Mills, eigenaar van bekende merken als Yoplait, Cheerios en Haägen Dazs. De beurskoers van het bedrijf beweegt eigenlijk al een jaar tussen de 37 en 40 dollar. Marktvorsers van BMO Capital Markets denken dat General Mills mede door een uitrol van yoghurtactiviteiten in China en het toetreden tot de Indiase markt kan groeien naar een marktwaarde van 43 dollar per aandeel. De collega’s van Jefferies verwachten een koers van 41 dollar. Het bedrijf is zich actief aan het losmaken van de stagnerende Westerse markten.

Het optimisme komt ook voort uit het schijnbaar succesvolle prijsmanagement van General Mills. Bestuursvoorzitter Ken Powell van het bedrijf uit Minnesota verwacht dat prijzen van grondstoffen 2 tot 3 procent stijgen, dus minder dan in andere jaren. Het bedrijf claimt 50 procent van de grondstofbehoefte afgedekt te hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.