Home

Achtergrond

Kraft Foods profiteert van groei in Europa

Beurskoersen hebben de weg omhoog gevonden nu Duitsland met Zuid-Europese landen een akkoord heeft bereikt over het uitbreiden van mogelijkheden zwakke banken te steunen, in ruil voor meer begrotingsdiscipline in landen als Spanje en Italië.

De langverwachte renteverlaging van de Europese Centrale Bank bevestigt het positieve sentiment. Aandelen van agrarische bedrijven stijgen bovendien nu droog weer in de VS, Rusland en Oekraïne prijzen voor tarwe en mais omhoog drijft, en boeren dus meer te besteden krijgen. Normaliter pakken hogere grondstofkosten negatief uit voor voedingsconcerns, maar ook zij noteren overwegend een plus deze week.

Kraft Foods, bekend van koekjes en kaas, is vorige week overgestapt van de New York Stock Exchange naar Nasdaq en het aandeel won enkele dollars aan waarde. Kraft Foods zag tot verrassing van analisten het eerste kwartaal de omzet met 4 procent groeien tot 13 miljard dollar. Het betrof het negende kwartaal op rij waarbij de omzet en operationele winst van Kraft Foods ook in probleemregio Europa groeide. Het aandeel van nieuwe producten in de omzet is bovendien gestegen van 7,4 procent in 2009 tot bijna 11 procent voor 2011. Kraft Foods realiseert 30 procent van zijn omzet in opkomende economieën die in elk geval minder geraakt worden door de crisis dan Europa en de VS.

Toch zijn analisten voorzichtig en handhaven ze in de meeste gevallen een neutraal toekomstbeeld, omdat in de Eurocrisis de gevolgen van een misstap nu eenmaal desastreus voor een bedrijf kunnen uitpakken. Bovendien is het de vraag hoe de voorgenomen splitsing van Kraft Foods in twee beursgenoteerde bedrijven uitpakt voor de huidige aandeelhouders. Dat de zorgen over de Eurozone nog niet helemaal van de kaart zijn en de beurswaarde van bedrijven blijven bedreigen, blijkt overigens ook uit het beleid van Syngenta, dat heeft aangekondigd relaties met Zuid-Europese banken en sommige klanten op te heffen of te verzwakken. De onderneming realiseert in Italië, Portugal en Spanje een jaarlijkse omzet tussen de 650 en 700 miljoen dollar. Griekenland is goed voor 50 miljoen dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.