Home

Achtergrond 3958 x bekeken

Jolink: ‘Omvang Zwarte Cross heeft top bereikt’

Hengelo – Met 150.000 bezoekers en een terrein van 120 hectare is de Zwarte Cross het grootste festival van Nederland. Volgens directeur Gijs Jolink is de top qua omvang van het festival inmiddels bereikt.

“Ons doel is dat geen enkele Zwarte Cross hetzelfde mag zijn. We willen ook elk jaar meer bieden: meer podia, meer weides, meer alles”, aldus Jolink in een interview deze week in weekblad Boerderij. Jolink is onder anderen medeoprichter en mede-eigenaar van De Feestfabriek/Alles Komt Goed bv in Hengelo (Gld.). Het bedrijf organiseert elk jaar de Zwarte Cross. Jolink is er fulltime mee bezig.

Het festivalterrein, inclusief parkeerplaatsen en camping beslaat dit jaar 120 hectare, voornamelijk landbouwgrond. Krijgen jullie de boeren elk jaar makkelijk mee om grond af te staan? “Nou, makkelijk… Het is wel steeds een hele puzzel, want we hebben te maken met 21 grondeigenaren. Nee, ik ga niet zeggen hoeveel we per vierkante meter betalen, maar we doen ons best de grond af te leveren zoals we die aantroffen.”

De Zwarte Cross groeide qua bezoekersaantallen en oppervlakte enorm. Jolink: “Op een gegeven moment kom je op een punt waarop je zegt: zo is het oké. Dat punt is nu wel zo’n beetje bereikt.”

Gijs Jolink’s vader, Bennie, bekend als zanger van rockband Normaal, is ambassadeur voor Varkens in Zicht. Wat heeft de festivaldirecteur met landbouw? “Als ik iets zou doen, dan op het gebied van biologische landbouw. Ik maak boeren die niet biologisch werken geen verwijten, ik weet ook dat de consument vaak niet iets meer wil betalen. Maar ik ben een consument die dat wel wil, die de keuze maakt voor biologisch.” Dit jaar is de Zwarte Cross op 20, 21 en 22 juli in Lichtenvoorde (Gld.).

Of registreer je om te kunnen reageren.