Home

Achtergrond

Euro op laagste niveau sinds jaren

De waarde van de euro is fors gedaald sinds de renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week.

De euro is nu 1,22 Amerikaanse dollar waard. Daarmee staat de euro tegenover de dollar op het laagste niveau sinds 29 juni 2010. De euro is 0,78 Britse ponden waard en staat daarmee tegenover het pond op het laagste niveau sinds 31 oktober 2008. Omdat de euro al langer verzwakt is en de meeste handel wordt gedaan binnen de Eurozone is het directe effect op de handel beperkt. In mei steeg de export fors maar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de export sindsdien verslechterd.

De rente stond nimmer in de geschiedenis van de euro zo laag en konden banken dus goedkoop kapitaal aantrekken. Het biedt eigenlijk weinig soelaas want de banken leenden al ultragoedkoop. De stap helpt vooral bedrijven in Spanje die opvallend vaak een variabele aan de Euribor gekoppelde lening hebben. In de VS en het Verenigd Koninkrijk is van actief nieuw beleid om de economie te stimuleren geen sprake en dus zal de euro onder druk blijven.

De schuldencrisis houdt de waarde van de euro ook omlaag. De Spaanse rente op nieuwe staatsschuld is gedaald tot 6,5 procent, ruim onder de kritische grens van 7 procent. Maar is dat reden tot feest, of ligt de rente nog altijd schokkend hoog? Beleggers weten het niet zeker. ING is er in elk geval van overtuigd dat de eurocrisis nog altijd niet bezworen is onder meer omdat het Europese noodfonds geen overtuigend vangnet biedt voor economieën die in de problemen komen.

De Italiaanse voorzitter van de ECB, Mario Draghi, heeft aangegeven geen interesse te hebben in het opkopen van staatsobligaties van landen die op de vrije markt een hoge rente betalen. Het is een hard politiek gevecht waarbij Duitsland en in het kielzog Nederland, Oostenrijk en Finland probeert de eigen belastingbetalers niet teveel te laten opdraaien voor de Zuidelijke zorgen. Nu de crisis echter ook wordt gevoeld in Duitsland, de belangrijkste afzetmarkt voor de Nederlandse agribusiness, neemt de druk toe toch schulden van Spanje, Italië, Portugal en Griekenland over te nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.