Home

Achtergrond

Euribor op 0,51 procent

Het Euribor rentetarief met een looptijd van drie maanden beweegt rond 0,51 procent. Het tarief bij een looptijd van zes maanden ligt nu net onder de 0,8 procent.

Het betreft de rente die commerciële banken zeggen elkaar toe te berekenen. De Euribor staat onder druk sinds de Europese Centrale Bank (ECB) de rente die het commerciële banken rekent omlaag bracht van 1 tot 0,75 procent. Een verdere renteverlaging door de ECB lijkt zo goed als uitgesloten zolang de inflatie duidelijk boven 2 procent ligt.

De ECB is opgericht om de inflatie onder de 2 procent te houden. In mei lag de inflatie op 2,4 procent, een fractie lager dan een maand eerder.

De ECB heeft de rente voor bedrijven die geld in Frankfurt willen stallen, op 0 gezet en dat lijkt effect te hebben: het vermogen gestald bij de ECB daalde van 800 naar 325 miljoen euro. Dat betekent mogelijk dat banken meer aan bedrijven, of elkaar, uitlenen.

Prognose: stabilisering.

Of registreer je om te kunnen reageren.