Home

Achtergrond

Euribor naar dieptepunt

Frankfurt – Het Euribor- rentetarief met een looptijd van 3 maanden is gedaald tot 0,52 procent, een dieptepunt en 0,1 procent lager dan een week eerder. De rente, vaak referentie bij leningen, zal volgens de grote drie Nederlandse banken niet ver onder de 0,5 procent duiken. Bovendien blijven risico-opslagen, vaak meer dan 2 procent, gehandhaafd.

Banken moeten voldoen aan zwaardere kapitaalseisen en houden dus meer geld apart. Het rentetarief bij een looptijd van 6 maanden is nu ook gedaald tot het laagste niveau ooit: 0,8 procent. De Euribor-rentes betreft tarieven die banken elkaar zeggen door te berekenen. Ze liggen nog altijd duidelijk boven de buiten Europa veel gebruikte Libor-rente. De Libor-rente ligt lager omdat minder deelnemende banken zich in de Eurozone bevinden. Banken in de Eurozone lopen gemiddeld meer risico vanwege de Eurocrisis en betalen dus een hogere rente.

Leningen gelieerd aan de Euribor zijn inmiddels op hun retour, mede door het schandaal waarbij ten minste één grote bank maar mogelijk meer dan een dozijn grote banken fraudeerden met de rente. Uit cijfers van kredietbeoordelaar Fitch blijkt dat in de eerste zes maanden van 2012 voor het eerst door bedrijven meer kapitaal is opgehaald door middel van de uitgifte van obligaties dan via leningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.