Home

Achtergrond

Wieringerrandmeer krijgt grote invloed op regionale grondmarkt

Er is veel vraag naar losse kavels, laten makelaars in de provincie Noord-Holland weten. De kavels die te koop staan zijn snel weg. Prijzen zijn stabiel.

 

Dick Waiboer van Klaver Makelaardij ziet dat in delen van de provincie, waar voorheen weinig transacties plaatsvonden, nu weer meer handel plaatsvindt. Als voorbeeld noemt hij gebied Beemster, centraal gelegen in de provincie. Volgens de makelaar komen daar nu weer sinds lange tijd kavels op de markt, omdat verkopers tevreden zijn met de huidige grondprijzen. "Bij een hoog prijsniveau wordt er toch makkelijker afscheid genomen van grond", vertelt Waiboer. De ontwikkelingen in deze provincie komen daarmee overeen met het landelijke beeld.
Grote prijsverschillen
Net zoals in andere provincies verschilt de grondprijs in Noord-Holland enorm per gebied. In het noorden van de provincie, zoals Wieringen en Wieringermeer liggen de prijzen per hectare rond de 55.000 – 60.000 euro. In West-Friesland en omgeving ligt de gemiddelde grondprijs rond de 45.000 euro tot soms iets boven de 50.000 euro per hectare. In het bollengebied van de provincie wordt in het kerngebied rond de 80.000 euro tot zo’n 100.000 per hectare betaald voor bollenland. Rondom het kerngebied liggen de hectare prijzen van bollenland rond de 65.000 tot 70.000 euro.
Grondmarkt
Wat nog steeds veel invloed heeft op de grondmarkt zijn de ontwikkelingen van het Wieringerrandmeer. Bedoeling was 2.100 woningen te bouwen en recreatiemogelijkheden en natuur aan te leggen op boerenland. In 2010 werd na tien jaar werk de stekker uit het project getrokken.
Op dat moment spendeerde de provincie al 29 miljoen euro aan het project, onder meer aan het uitkopen van boeren in het gebied. Het wachten is nu op een rapport van verkavelingbureau Stivas waarin staat wat de mogelijkheden zijn voor het gebied. Duidelijk moet worden waar de grond naar toe gaat. Veel boeren in die omgevingen staan te springen om grond, vertelt Waiboer.
Grondhonger
Mocht in de Kop van Noord-Holland veel grond weer teruggegeven worden aan boeren betekent dit dus een tijdelijke afname van vraag naar grond. Kavels die nu nog vlot verkocht worden zullen dan misschien iets langer te koop staan, maar prijzen gaan zeker niet dalen. Daarvoor is de grondhonger, onder vooral akkerbouwers, te groot.

Of registreer je om te kunnen reageren.