Home

Achtergrond 14 reacties

Supermarkten zeggen eerlijke prijs toe voor duurzaam vlees

Den Haag - Supermarkten willen een eerlijke prijs betalen voor duurzaam geproduceerd vlees.

Een eerlijke prijs wil zeggen kostprijs met een marge. Die toezegging hebben ze gedaan tijdens de jaarbijeenkomst van het CBL, de zogenoemde haringparty in het Kurhaus in Den Haag. Uiterlijk in 2020 willen ze helemaal omgeschakeld zijn op vlees dat aan duurzaamheidseisen voldoet. Dan moeten eruoknallers en plofkippen verleden tijd zijn. Daarmee sluiten ze aan bij de Commissie-Van Doorn die als doelstelling heeft geformuleerd dat de intensieve veehouderij in 2020 duurzaam moet zijn.

Een eerste stap zetten de supermarkten volgend jaar in mei. Dan maken ze nieuwe inkoopvoorwaarden bekend waaraan het vlees moet voldoen. De basis wordt gelegd bij één Beter leven Ster van de Dierenbescherming, met eraan gekoppeld voorwaarden op het gebied van milieu. Het gaat dan om zaken als verantwoorde soja, antibioticaverbruik en dergelijke.

Voorzitter Annechien ten Have van LTO-varkenshouderij spreekt van een doorbraak. “Het is voor het eerst dat supermarkten op dit punt toezeggingen doen en hun verantwoordelijkheid willen nemen. Als het inderdaad lukt om een eerlijke prijs te betalen, verwacht ik dat al vér voor 2020 al het vlees in de schappen duurzaam zal zijn.”

Het is echter nog niet duidelijk hoe de toegezegde eerlijke prijs moet worden gerealiseerd. Ten Have: “Dat moet allemaal nog uitgewerkt worden. Er zijn al wel ideeën. Er moeten mogelijkheden komen via producentenverenigingen.”

In een eerste reactie reageert Wakker Dier teleurgesteld. Zij vindt de doelstelling van 2020 te weinig ambitieus. 2015 moet haalbaar zijn, aldus de actiegroep.

Ten Have wijst erop dat als aan de voorwaarde van een eerlijke prijs wordt voldaan, de sector waarschijnlijk heel snel omgeschakeld is, ver voor 2020.

Laatste reacties

 • agratax2

  Een goed initiatief van onze Supers!! Ik vraag me alleen af wie bepaalt wat de kostprijs is en hoe hoog de marge mag / kan zijn? Als dit ook in handen van de Supers of overheid komt vrees ik het ergste. We worden al vele decennia afgerekend op DE kostprijs + marge. De ene is een fictief bedrag (kostprijs van gemiddelde boer) en de marge heb ik nog nooit ingevuld gezien. Ik kan de boeren alleen maar aanraden, deze zaken eerst ingevuld te zien alvorens een handtekening onder wat voor soort contract ook.

 • gerjan slingenbergh

  Sommige mensen kun je blij maken met een dood vogeltje.

 • politiek

  Ik zou inderdaad maar niet teveel vertrouwen hebben in de (Z)LTO en de cooperaties. Zelf zijn ze al lang bezig het (boeren)kapitaal en kennis te investeren in het buitenland. Ook buiten Europa en dat doet men echt niet als men veel vertrouwen in de Nederlandse en Europese ,, eerlijke,, marge verdeling heeft.

 • Jonas Brabant

  Dit is de omgekeerde wereld. Ze moeten eerst maar eens de huidige kostprijs betalen plus marge, zodat er een beetje spek op de ribben komt bij de varkenshouders zodat ze vervolgens duurzaam kunnen gaan produceren.

 • varkenshouder1

  Goeie actie van de supers, maar ik ga alleen om als ze mij de kostprijs garanderen !!!

 • joannes

  Hoe kunnen varkenshouders het eens worden wanneer ze elkaar zelf uit concurreren voor internationale bulkprijzen en een zelfvoorzieningsgraad van 200+%. De Nederlandse Supers nemen minder dan de helft van de productie af in een krimpende vleesmarkt. Of ze gaan een exclusieve club boeren benaderen zoals bij vleeskuikens of eieren, of het is inderdaad een dood vogeltje. Voor de andere helft die over de grens gaat kunnen varkensboeren zich niet rijk rekenen; zij zullen van de internationale bulkmarkt afhankelijk zijn en die houdt geen rekening met voerkosten, mestregelingen, arbeidskosten, exploitatie successen, enz,enz, ...alleen maar met vraag en aanbod. Wanneer de Supers inderdaad een exclusieve club boeren benaderen zullen er meerdere prijzen gaan gelden in Nederland wat het voor de bulk producenten alleen maar moeilijker maakt.

 • agratax2

  Of is deze toezegging een excuus om de 'kilo knallers' af te schaffen en daarmee hun marges te verhogen? Laten we zeggen een waarschuwing aan de consument dat zijn lapje vlees duurder gaat worden.

 • drikhend

  Bij 100%+ zelfvoorziening in Nederland van dat Zogenaamd duurzaam vlees gaat de markt weer werken . En zal de prijs nog sneller dalen dan hij eerst omhoog gaat . En duurzaam vlees kan ook in andere landen in productie genomen worden . De markt zal zijn werk blijven doen . En wat te denken van de economie die stagneert . Zodat er meer mensen bij komen die minder te besteden hebben . En dus niet op duurder vlees zitten te wachten . Voor bulk zal ook een markt blijven en die zal ook ingevuld worden door een of meer ondernemers . Je kunt je rijk rekenen . Maar ja een goed gevoel kan ook al blij maken .

 • W Geverink

  Voor de duidelijkheid Drikhend. Duurzaam vlees is het vlees waar per kg het minste voer en water en energie voor nodig is en waarvan de productie het meest milieuvriendelijk is. De reguliere productie brengt mischien niet het meest politiek correcte stukje vlees voort maar wel het duurzaamste.

 • marina1904

  Eerst zien dan geloven maar ik geloof er helemaal niks van.

 • drikhend

  Beste W Geverink Ik stel ook niet voor niets zogenaamd duurzaam . Want wat is duurzaam ? . Ik denk dat iedereen hier een ander antwoord op zal geven . Dus het is meer het verhaal rond het produceren van een product dan het product zelf . Dus voor welk verhaal wil je wat betalen . En bulk productie kan heel duurzaam zijn . Het verhaal wat er bij hoort zal anders vertelt moeten worden . Maar meer betalen voor uiteindelijk het zelfde product met een ander verhaal zal in een verzadigde markt niet door iedereen gedaan worden . Want bij boodschappen doen is de prijs bij veel mensen nog maatgevend . En zal er door velen voor uw regulier product gekozen worden ,wat men nu eigenlijk bulk noemt .Want de bedrijven met de laagste kosten zullen het waarschijnlijk het langste volhouden . En zijn dus zo als u stelt duurzaam .Alleen is de vraag hoe duurzaam zijn de supermarkten als het om geld gaat .

 • sensia

  Eerlijke prijzen: Dankzij acties van Wakker Dier en dankzij de inzet van de Partij voor de Dieren.

 • drientje

  Drikhend, niet de bedrijven met de laagste kosten blijven overeind.
  Het zijn de BV's die ver overgefinancierd zijn, die blijven over. Daar durft geen voerleverancier of bank tegengas te geven, bang dat de BV-houder de stekker er uit trekt, en dan moeten voerleverancier en bank de schuld afboeken. Dat zullen ze zo lang mogelijk proberen uit te stellen. Dit is de situatie waarin de Nederlandse varkenshouderij zich bevind, door en door ziek dus.

 • John*

  door met een bv te handelen krijg je juist veel minder support van bank en voerleverancier. De schulden lopen dan ook nooit ver op zonder dat de bv garanties afgeeft aan de voerleverancier of bank. Bedrijven met een reserveringscapaciteit van 200 euro per zeug of 20 euro per vleesvarken komen er gewoon doorheen. of dit nu met een lage kostprijs, hoge opbrengstprijs of nog liever beide maakt niet uit.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.