Home

Achtergrond

Südzucker lift mee op suikerprijs

Het aandeel Südzucker profiteert van een relatief hoge suikerprijs, die kort geleden het hoogste niveau van 2012 aantikte.

De suikerverwerker presenteerde deze week sterke cijfers. De omzet steeg met 258 miljoen euro tot 1,88 miljard euro, terwijl de winst steeg van 79 naar 263 miljoen euro. Südzucker verwacht dat op jaarbasis het resultaat boven de 800 miljoen euro uitkomt, tegen 750 miljoen vorig jaar. De Duitse bank Commerzbank houdt daarom vast aan een eerder gegeven koopadvies. Het aandeel is sinds het dieptepunt van 2012 dat werd neergezet op 13 maart ruim 25 procent in waarde gestegen tot 27 euro.

De prijs van tarwe is op de termijnmarkt Chicago ook de laatste week behoorlijk gestegen en dat zet in potentie druk op resultaten van vleesconcerns. Voor hen vertalen hogere graanprijzen zich immers in een hogere voerprijs. Het Braziliaanse JBS verloor op weekbasis meer dan 10 procent terwijl de Amerikaanse vleesbedrijven Smithfield Foods en Tyson Foods respectievelijk 1,4 en 4,7 procent inleverden. Het verschil tussen Smithfield Foods, vooral groot met varkens, en Tyson Foods, kan misschien worden verklaard uit Smithfield Foods’ sterke resultaten in het vorige kwartaal en diens kracht hogere voerkosten te absorberen. Volgers van de bedrijven zullen de komende weken met interesse kijken naar de “spin-off” van de vleesactiviteiten van Sara Lee. Analisten van Sanford C. Bernstein zien Tyson Foods als een reële kandidaat het bedrijf, eigenaar van het sterke merk Hillshire, over te nemen.

De Eurotop maakt Europese beurzen zeer onrustig, waarbij verlies en winst elkaar snel afwisselen. De Boerderij-Index laat geen scherpe tweedeling zien tussen bedrijven die direct aan consumenten leveren enerzijds en leveranciers van boeren anderzijds. Handelaren hunkeren naar een oplossing voor de Eurocrisis maar vooral naar duidelijkheid. Wint bondskanselier Merkel die het met enkele andere Noord-Europese landen zat is dat Duitsland wordt gevraagd een deel van de schuld en bankrisico’s van Zuid-Europa op zich neemt, of winnen de Fransen, Italianen en Spanjaarden?

Of registreer je om te kunnen reageren.