Home

Achtergrond 2 reacties

Oude landbouwbedrijven ‘onverkoopbaar’

Op de agrarische vastgoedmarkt breekt de rustige periode aan. Grond blijft in deze economische moeilijke tijden waardevast. Dat geldt niet voor complete landbouwbedrijven die te koop staan.

De gewassen staan op het land en de zomerperiode begint. Traditiegetrouw een rustige periode op de agrarische vastgoedmarkt, want wie nu grond koopt kan niet zelf er nog een gewas op telen. Wel kan het de grond gedeeltelijk mee laten tellen als mestplaatsingsruimte. De grond inzetten voor de uitbetaling van de bedrijfstoeslag 2012 kan niet, want die moest dan uiterlijk 15 mei in gebruik zijn.

Grondprijs afgelopen maand stabiel
De grondprijs is in de afgelopen maand gemiddeld stabiel gebleven, laat de grootste makelaarsvereniging NVM weten. Volgens Arjan van der Waaij, voorzitter van NVM Landelijk & Agrarisch Vastgoed neemt het aanbod van grond iets toe. Vooral omdat er minder kopers actief zijn op de markt. Volgens cijfers van het kadaster, bewerkt door Boerderij ligt de gewogen gemiddelde grondprijs in Nederland rond de 50.000 euro per hectare. Voor bouwland werd in de afgelopen maand iets meer betaald, grasland iets minder. Opmerkelijk is dat in de noordelijke drie provincies, Friesland, Groningen en Drenthe, de grondprijs vlot oploopt naar gemiddeld 40.000 euro per hectare. In Groningse landbouwgebieden, zoals De Marne en Oostelijk Hogeland, gaat grond naar een nieuwe eigenaar voor gemiddeld meer dan 50.000 euro per hectare. De NVM verwacht dat de grondprijs in de zomerperiode stabiel blijft, maar zeker niet gaat dalen.
Complete bedrijven niet waardevast
Grond blijft in deze economische moeilijke tijden waardevast. Dat geldt niet voor complete landbouwbedrijven die te koop staan. Moderne grote bedrijven zijn wel te verkopen, maar het aanbod daarvan is zeer gering. De wat oudere bedrijven, voornamelijk intensieve bedrijven, zijn niet of nauwelijks te verkopen. "Grond van de wat oudere bedrijven wordt wel opgeslokt door omliggende bedrijven, maar de gebouwen zijn moeilijk te verkopen. Bijvoorbeeld in de kop van Groningen zijn oude bedrijven helemaal niet te verkopen", vertelt Van der Waaij. Dergelijke bedrijven zijn oninteressant om door te gaan als landbouwbedrijf. Wel als woonbestemming, maar de kosten van sloop en nieuwbouw zijn te hoog en in deze tijd door weinig mensen op te brengen. Van der Waaij: "Voor dergelijke bouwlocaties is helemaal geen markt meer voor. Ook al zou je de verkoopprijs halveren."

Laatste reacties

  • ridder1954

    helemaal mee eens maar vertel het de belastingdienst en de gemeente met zijn woz maar eens dan krijgje tegenwind.

  • LUCTOR

    In princiepe op de huidige markt zijn verouderde bedrijven minder waard als een bouwkavel maar belastingdienst en gemeenten gaan hier niet in mee en bij taxatie van deze bedrijven gaat de taxerende makelaar hier ook niet in mee(bijv voor succesie etc) willen toch graag maatje blijven met gem en belasting.

Of registreer je om te kunnen reageren.