Home

Achtergrond

Monsanto dit jaar 12 procent in de plus

Na een vrij lange depressie vonden beurskoersen woensdag weer hun weg omhoog.

Een goede fundering voor de stijging ontbreekt; ze is vooral ingegeven door hoop op meer steunmaatregelen voor Zuid-Europa vanuit Brussel of Frankfurt. De druk op de graanprijs houdt ondertussen wel aan waardoor leveranciers aan boeren de waarde van hun aandelen veelal zien wegzakken. Dat geldt zeker niet voor Monsanto, dat op weekbasis bijna 4 procent won op de beurs.

De Amerikaanse producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen moet volgens Franse berichten in Brazilië sojatelers royalties terugbetalen met een waarde van meer dan een miljard. Aandeelhouders deert het niet: Monsanto gaat volgens de berichten in hoger beroep waarna vermoedelijk pas een uitspraak volgt in 2014. Belangrijker is dat Monsanto voor 1 miljard dollar aan eigen aandelen wil inkopen. Het terugkooprogramma begint op 1 juli en mag drie jaar duren. De meeste banken hielden hun aandeeladvies wel gelijk.

Volgens financieel directeur Pierre Courduroux beschikt Monsanto door een opeenstapeling van winsten over een overvloed aan cash, om precies te zijn 3,12 miljard dollar eind februari. Met de inkoop van aandelen geeft Monsanto “waarde terug aan aandeelhouders.” Een inkoopprogramma van aandelen wordt door bedrijven ook vaak gebruikt om vertrouwen in toekomstige winsten te wekken. De winst in het afgelopen kwartaal zal naar verwachting stijgen tot 1,57 tot 1,62 dollar per aandeel.

De sterke resultaten van Monsanto, ingegeven door goede verkopen van transgeen zaaigoed in de VS en Latijns Amerika, hebben het aandeel dit jaar 12 procent omhoog gestuwd tot 79 dollar. Het succes van Monsanto staat niet op zichzelf, ook concurrent Syngenta zag dit jaar de waarde van het aandeel met 10 procent stijgen. Het bedrijf verwacht wel dat het aandeel 0,5 dollarcent per aandeel in waarde zal dalen doordat het meer dan 100 miljoen dollar aan Amerikaanse boeren betaalt in een zaak aangespannen vanwege vermeende besmetting van grondwater.

Of registreer je om te kunnen reageren.