Home

Achtergrond 9 reacties

Melkveebedrijf op Jutland met 285 koeien

Nederlandse melkveehouders die willen groeien en daar in eigen land onvoldoende mogelijkheden voor hebben, doen er goed aan naar Denemarken te kijken. "De grondprijs in Denemarken is in een jaar gehalveerd, de rente is historisch laag en er staan veel goede bedrijven te koop", zegt Siebe Jongsma van Agriteam Makelaars in Denemarken.

Dat is ook de reden waarom het makelaarskantoor sinds kort een Deense vestiging heeft. "Denemarken biedt nu veel mogelijkheden. De grondprijs was 35.000 euro per hectare, nu kost een hectare zo’n 17.000 euro", zegt Jongsma. "De rente is bovendien historisch laag, zo’n 2 tot 3 procent. Daardoor kunnen Nederlandse melkveehouders hier nu laag instappen. De melkprijs en voerprijs zijn vergelijkbaar met Nederland."

 

Moderne bedrijven te koop
Melkveehouders in Denemarken die in de tijd van hoge grondprijzen fors hebben uitgebreid en geïnvesteerd kunnen niet meer altijd aan hun betalingsverplichtingen voldoen. Dat is één van de redenen waarom er geregeld grote, moderne bedrijven te koop staan met veel grond en nieuwe stallen."De bedrijven die te koop worden aangeboden en volledig zijn gefinancierd, en waarvan de bestaande lening kan worden overgenomen tegen een lage rente, zijn op dit moment het interessants", aldus Jongsma.

 

Ligboxenstal voor 300 koeien

Één van die grote bedrijven staat in West-Jutland, vlakbij Glejbjerg, een dorp ten noorden van de autosnelweg Kolding – Esbjerg. Daar staat een compleet melkveebedrijf te koop met 285 melkkoeien en een quotum van ruim 2 miljoen kilo.

Tien jaar geleden is er een nieuwe ligboxenstal gebouwd voor 300 melkkoeien. De stal heeft een mestschuif, koematrassen, twee afkalfboxen en een separatiebox.

De melkstal ( 2 x 14 visgraat, Strangko) heeft een in hoogte verstelbare vloer en krachtvoertoedeling. Verder is er een oudere jongveestal met plaats voor 70 stuks jongvee. Buiten zijn nog eens 18 eenlingboxen voor de kleinere kalveren. De rest van de kleine kalveren (zo’n 30 stuks) staan in oudere stallen.

 

Grote BVD-vrije veestapel
De BVD-vrije veestapel bestaat uit 285 zwartbonte melkkoeien met een gemiddelde productie van 9.219 kilo melk. Daarnaast zijn er op het bedrijf nog 254 stuks jongvee aanwezig. Een deel van het jongvee wordt elders grootgebracht.

Bij het bedrijf hoort 129 hectare eigen grond en wordt er nog 25 hectare grond bijgepacht. "Het is goede zand/kleigrond", zegt Jongsma "en het is prima verkaveld".

Het machinepark wordt eveneens verkocht. Daarbij horen onder andere een Case IH 7420 (1991), Case MXU 135 (2007), Mc Cormick telescooplader (2007), Shaeffer PRO 33 minilader, een zesscharige wentelploeg met vorenpakker, JF mixerwagen (2002), een cultivator en twee beregeningsmachines.

 

Ruime opslag
Het bedrijf heeft drie mestsilo’s met voldoende opslag. Het ruwvoer gaat deels in drie sleufsilo’s met asfaltvloer.

De authentieke, deels gerenoveerde woning is gebouwd in 1914 en heeft een ruime keuken, kantoor, woonkamer, eetkamer, kamer en badkamer op de begane grond. Op de eerste verdieping zijn vier slaapkamers.

De vraagprijs voor dit bedrijf is 34.000.000 Deense kronen, dat is omgerekend circa 4.563.000 euro. "Aangezien het bedrijf al enige tijd te koop staat, is er over de vraagprijs goed te onderhandelen." De nieuwe eigenaar moet een eigen kapitaal van 5 tot 10 procent inbrengen om de boerderij te kunnen kopen, zegt Jongsma. "Maar zeker zo belangrijk is dat de koper aantoonbaar een goede boer is."

 

Meer informatie: Agriteam Makelaars, Siebe Jongsma, 06 – 10 57 57 57 .

Foto

Sales

Laatste reacties

 • boerke brabant

  grondprijs minder dan de helft van in nederland, rente stuk lager dan in nederland. De opbrengstprijzen vergelijkbaar met in nederland. Korte optelsom. Daar gaan bedrijven op de fles, hier bouwen ze tegen de klippen op. Kan in niet helemaal volgen..

 • John*

  in nederland ontstaan er ook grote problemen als de grondprijs keldert van 70 000 naar 35 000 euro.. Dan zijn er de helft minder zekerheden en finaniert de bank niets meer bij in slechte tijden. Zolang we in nederland een mestovershot hebben blijven de grondprijzen hoog.. Veel partijen zijn er dan ook niet bij gebaat dat we dit probleem met zijn allen oplossen.

 • kalkar

  Johnny, Wat heeft het mestoverschot met de grondprijs te maken? of andersom.leg dat graag even uit.

 • joannes

  Een goed voorbeeld van ¨100 % financiering¨ tegen een geinflateerde prijs door een zogenaamde schaarste aan land voor welk doel dan ook: gras of mest of melkquota. Nu er geen stijging meer in de grondprijzen zit worden de financiers bang en gaan meer zekerheden eisen en....... hopen op een nieuw slachtoffer die zijn spaarcentjes op wil geven voor zijn droom. Zodra de subsidies en marktbeperkingen wegvallen zou in theorie het land evenveel waard moeten zijn als het alternatief in Polen of Hongarije.

 • John*

  waarom zijn in het zuiden de schrale zandgronden duurder dan de vruchtbaardere gronden in het noorden? zowel in noord als zuid wordt er gezocht naar teeltruimte voor voer. In het zuiden hebben we de bijkomstigheid dat er voor de afzet van mest flink betaald moet worden. Als dit op eigen grond kan zijn die lasten er niet. Als er geld over is kan dat het beste in grond gestopt worden om deze lasten te laten dalen en meer eigen voer te produceren.

 • kalkar

  Wat een lulverhaal johnny, 20 kuub mest van 20 euro is 400 euro. Dit bespaar je per ha wanneer je eigen grond hebt. Nou, nou dit tikt wel even aan. Waarom is de grond duurder in brabant dan in groningen? Volgens mij omdat de meeste nog niet in groningen begraven willen worden. Een boer tikt liever 10000,- euro meer af voor slechtere grond in brabant dan te emigreren naar die uithoek. Zo is dat.

 • joannes

  Het is gewoon gezelliger in Brabant! Het is net als met woningen, je betaald voor een buurt waar iedereen wil wonen! Later reken je erom heen.

 • geintreseerde

  look before you leap

 • Sjaak

  Je hoeft echt niet naar Denemarken voor courante bedrijven....
  Er staan, en er komen nog veel, bedrijven hier in Nederland te koop!
  De banken weten nu al bijna niet, waar ze de potentiele kopers vandaan zullen halen, dus op een of andere manier moet de interesse en kooplust toch opgewekt worden....vul maar in!
  Hoe dan ook, prijs regeert altijd!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.