Home

Achtergrond 6 reacties

Halvering inkomens boer en tuinder

Den Haag – Het inkomen uit het bedrijf in de land- en tuinbouw in 2011 is gehalveerd ten opzichte van 2010. Vooral in de akkerbouw, glastuinbouw en leghennenhouderij daalden de inkomens fors. De Nederlandse agro-export heeft tot nu toe nog weinig last van de euro-crisis en groeide in waarde zelfs met 9 procent in 2011.Dat blijkt uit het Landbouw Economisch bericht (LEB) van het LEI dat gisteren werd gepresenteerd.

Het gemiddelde inkomen uit het bedrijf daalde volgens de LEI-ramingen gemiddeld van 57.700 euro  naar 29.000 euro. Dat is exclusief het inkomen van buiten het bedrijf, in beide jaren circa 21.000 euro. Per onbetaalde arbeidskracht, dat zijn de ondernemers inclusief gezinsleden, daalde het inkomen uit het bedrijf gemiddeld van 40.600 in 2010 naar 20.000 euro in 2011. Gemiddeld waren de besparingen 2.000 euro negatief, tegen bijna 27.000 euro positief in 2010.
Achter het gemiddelde inkomen gaan zeer grote verschillen schuil zoals weergeven in de grafiek met inkomens per onbetaalde arbeidskracht in de afgelopen 10 jaar. Het inkomen in de melkveehouderij is in 2011 gestegen van €32.100 naar bijna €38.000 per onbetaalde arbeidsjaareenheid. Varkensbedrijven bleven als totaalsector in inkomen bijna gelijk, maar fokvarkensbedrijven zagen het inkomen dalen naar 22.900 euro negatief terwijl vleesvarkensbedrijven hun inkomen zagen stijgen van 20.800 naar 50.300 euro. Leghennenhouders moesten fors inleveren, van 46.200 positief naar min 112.700 in 2011.
In de akkerbouw daalde het inkomen per onbetaald arbeidsjaar gemiddeld van 94.000 in 2010 naar 29.200 euro in 2011 vooral door veel lagere prijzen voor aardappelen en uien en hogere kosten. Op bedrijven met zetmeelaardappelen was het inkomen in 2011 met 52.500 euro echter vrijwel gelijk aan dat in 2010. Een extreme daling deed zich voor in de groenteteelt onder glas, hier daalde door de EHEC-crisis met gekelderde prijzen voor onder meer komkommers het inkomen van 111.800 positief in 2010 naar 203.600 euro negatief in 2011.

De export van agrarische producten groeide in 2011 fors in waarde volgens het LEI, met 9 procent. De effecten van de recessie en euro-crisis zijn volgens het LEI voor de agrosector kleiner dan voor de Nederlandse economie als geheel. Niet alleen de export binnen de EU steeg, maar geholpen door de relatief goedkopere euro ook naar landen buiten de EU. Daaraan zit ook een keerzijde. Voor sectoren die veel importeren van buiten de EU betekent de goedkopere euro hogere kosten, bijvoorbeeld voor veevoer. Het LEI wijst ook op de lage marges van de agrarische sector waardoor prijsschommelingen grote gevolgen hebben voor het inkomen.
“Het inkomen van boeren en tuinders moet meer in lijn komen met het succes van de gehele agro-sector.” Dat is de eerste reactie van Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, op het LEB. Maat wijst op het grote belang van de agrosector voor de export en de nationale economie. Een meer evenwichtige verdeling van de marges in de keten wordt een ‘nog sterker onderdeel van de inzet van LTO voor duurzaam ondernemen’. Volgens Maat is het alle hens aan dek om zowel via het Gemeenschappelijke landbouwbeleid als via ruimte in het mededingingsbeleid een groter deel van de opbrengstprijs van agrarische producten terecht te laten komen bij boer en tuinder.

Laatste reacties

 • joannes

  Beste Wim Esselink, prima dat nog een onder de aandacht gebracht wordt dat het slecht gaat in de agro business. Ik kan ook waarderen dat je daar de mening van onze Albert Jan Maat bij weergeeft. Ik wordt er echter niet vrolijker van. Hoe kan je een evenwichtige verdeling van de marges gaan verdedigen wanneer je met de overproductie die we hebben in bijna alle sectoren direct van de wereldmarkt afhankelijk zijn. En dan, wanneer we dat zouden willen regelen zouden we dat alleen maar met beperking (coördinatie) van productie capaciteit kunnen doen binnen Nederlands of Europees gebied met direct daaraan gekoppeld import restricties. (Zoals het al eens is geweest en nog is voor bepaalde producten) Het succes van de agro sector is dat dankzij de overproductie (die weer leidt tot efficientie slagen) producten altijd een (te lage) prijs vinden op de wereldmarkt tot het aanbod stopt. Les 1 in het economie boekje: vraag en aanbod vinden altijd balans. Nederland telt zo een verliesgevende agroindustrie als een succes op zijn exportrekening terwijl de boeren voor een gemiddeld negatief 2000 € inkomen werken. De wereld beweegt niet omdat Albert dat even regelt.

 • Mels

  Wie voor de wereldmarkt teelt moet ook wereld bemoeienis hebben en daar schort het aan,door allerlei regelgeving zijn we ondanks onze efficientie toch duur in productie.

 • Tim P. A.

  Wat betekend nu een gemiddeld inkomen van 29.000 € uit het bedrijf. Is dat netto? Verdient één iemand dat of werkt de hele familie daarvoor? En belangrijk hoeveel uur wordt er voor dat inkomen gewerkt.

 • poldes

  maat wil de bedrijven duurzamer laten werken/produceren.
  De huidige inkomens in de melkveehouderij bestaan voor het overgrote deel uit inkomenstoeslagen.
  maat gaat niet tegen het vergroenen van deze inkomenstoeslagen.
  Wat is hiervan de achterliggende gedachte?
  Als wij gaan verduurzamen gaan de kosten omhoog en als wij meer oppervlakte moeten vergroenen ook.
  Als het LEI bekent gemaakt had dat de inkomens in de melkveehouderij te hoog of hoog waren dan kon ik dit beleid begrijpen.
  Maar bij een te lage marge de sector toespreken dat deze moet verduurzamen en vergroenen levert nog geen grotere marge op.

 • gerjan slingenbergh

  Met dank aan A.J. Maat. Hij zou zich moeten schamen want de visie van LTO Nederland lijdt alleen maar tot wantoestanden in de Nederlandse landbouw.

 • agratax2

  Het vergroeningsbeleid van overheid en LTO zijn niet gebaseerd op inkomen of voedsel productie voor de Nederlandse bevolking. Ze zijn gebaseerd op het luxe denken van de Nederlandse elite, vroeger heette dit de Regenten. Het woord Regenten geeft beter weer wat de Haagse kliek voorstelt dan het woord volksvertegenwoordiger. De dames en heren vertegenwoordigen het volk niet meer, ze luisteren naar de grootste 'schreeuwers' en laat dat nu net de kleinste groep Nederlanders zijn, de grootste groep is netjes en beleefd en schreeuwt niet moord en brand al hij zijn zin eens niet krijgt. Zouden onze Regenten vallen onder de groep Narcisten die altijd hun zin moeten hebben links om of rechts om maakt geen verschil. Een ding is duidelijk ze zijn nu al jaren aan het bakkeleien over de crisis (financieel, milieu, veiligheid) maar nog geen steek opgeschoten omdat ze ieder voor zich zijn zin wil hebben. om toch wat te bereiken pakken ze dan maar de kleinste groep aan die niet kan staken. Maar alleen kan stoppen of de nieuw aangegeven doodlopende weg kan bewandelen. Laat deze groep nu net bestaan uit ras optimisten en dus met de moed er wanhoop door gaat tot het bittere eind. Hiermee krijgen de Grootte schreeuwers bij monde van de Regenten wel weer hun zin.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.