Home

Achtergrond

Harde noten moeten gekraakt op Eurotop

Op de Eurotop zal bondskanselier Angela Merkel harde noten kraken met leiders van Frankrijk, Italië, Spanje en de Europese Commissie, die willen dat Duitsland meedeelt in de schuld van Zuid-Europa en een Europees bankdepositostelsel accepteert. Dat laatste betekent in de praktijk dat Europa’s enige serieuze geldschieter, de Duitse belastingbetaler, niet alleen garant moet staan voor Duitse, maar ook voor Zuid-Europese banken. Merkel liet deze week duidelijk weten het zat te zijn dat de vinger steeds naar Berlijn wijst. Duitsland heeft zijn limiet, aldus Merkel, die eerst wil praten over meer controle op nationale begrotingen vóór Duitsland nadenkt over het accepteren van grote financiële risico’s. Nederland schaart zich achter Duitsland en speelt in het diplomatieke spel over de toekomst van Europa ogenschijnlijk een bijrol. Landbouworganisatie LTO is voor het overdragen van nationale bevoegdheden aan Brussel zoals Merkel wil.

Een oplossing voor de problematiek is het stadium van welkom allang voorbij. Het Europese vertrouwen in de economie is de vorige maand gedaald tot het laagste niveau in meer dan 2,5 jaar. Hierdoor wordt de consumptie geraakt maar daalt ook bijvoorbeeld de beurskoers van bedrijven die daarmee relatief goedkoper worden voor overnemende partijen van buiten het Eurogebied. Ook werklozen blijven doorgaans eten, maar het is voor vooral de export van meer luxe voedingsproducten wel zorgwekkend dat de Duitse werkloosheid tegen de verwachting niet is gedaald en met 2,88 miljoen (6,8 procent van de beroepsbevolking) hoog is te noemen.

Gunstig voor de agrarische export, die vorig jaar al 9 procent toenam, is wel de aanhoudende druk op de euro die in de laatste 3 maanden bijna 7 procent in waarde daalde. Sinds juni zweeft de koers rond de 1,24 dollar waar in maanden eerder de koers doorgaans 1,30 dollar of meer bedroeg. Commerzbank acht een daling onder de 1,15 dollar mogelijk als de Eurocrisis verder uit de hand loopt. Spanje zal volgens de bank de komende weken opnieuw om geld vragen in Frankfurt, bij de Europese Centrale Bank, of in Brussel, die dan de lidstaten om bijdragen vragen. De sommen lopen op en aangezien ook landen als Italië en Portugal worden geacht bij te dragen aan steun, kan de steun ook weer andere landen in de problemen brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.