Home

Achtergrond 1501 x bekeken 4 reacties

Euribor rente daalt licht

Het Euribor rentetarief met een looptijd van drie maanden is gedaald tot 0,652 procent, een fractie minder dan een week eerder.

Het tarief geldt als referentie bij bepaalde zakelijke leningen en wordt bepaald op basis van welke rente banken zeggen elkaar toe te berekenen. Als de Eurotop flopt, kan het rentetarief licht stijgen omdat banken elkaar dan minder zullen vertrouwen en dus een hogere rente aan elkaar berekenen.

In de markt zijn echter toch de meeste ogen gericht op Frankfurt waar de Europese Centrale Bank volgens velen toch snel de rente die het berekent aan banken zal verlagen van het historische dieptepunt van 1 procent naar mogelijk 0,75 procent. Hiermee komt ook de Euribor verder onder druk. Het medicijn werkt niet altijd. Japan bracht in de jaren ’90 de rente van 8 procent naar bijna nul en redde de banken door zelf op kapitaalsmarkten te lenen, met enorme schuldencreatie als gevolg, maar konden niet voorkomen dat de economische groei uiterst beperkt bleef. In dat geval kan een centrale bank nauwelijks de rente naar een marktconform tarief terugbrengen zonder de economie te beschadigen.

Prognose: beperkte daling.

Laatste reacties

 • jaco

  Ik zou ook heel graag euribor rente willen lenen .
  Waar moet ik dan zijn?? Dat is tenminste goedkoop nu moet ik veel betalen bij mijn bank.

 • Jan Cees Bron

  Jaco,

  Dank voor de reactie! Je kunt niet voor Euribor-tarief lenen. Het is het tarief dat commerciële banken zeggen te hanteren bij onderlinge leningen. Soms wordt de Euribor gebruikt als referentie bij leningen van bedrijven of personen, waarbij ze een opslag bovenop het rentetarief zetten vanwege eventuele risico's of omdat ze zelf meer vet op de botten willen hebben vanwege hogere eisen van toezichthouders.

  Met vriendelijke groet,

  Jan Cees Bron, verslaggever Boerderij

 • Mels

  Mag je als ondernemer de kosten van een wielerploeg betalen of iets dergelijks,nou die opslag wil ik wel kwijt evenals het opvullen van een gat wat ontstaan is door mismanagement,maar ja dat zal wel vechten tegen de bierkaai worden.

 • edje-bel

  Och zolang je iets koopt van de bank mag je lenen tegen euribor met een opslag van 0,5% (zie de leen praktijken in bv spanje in de huizenmarkt) als je ze nodig hebt voor de bedrijfsvoering tja dan betaal je de hoofdprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.