Home

Achtergrond 1 reactie

Energieprijzen lopen op

Na de duikvlucht van vorige week loopt de olieprijs weer op.

Vrijdag sloot de oliehandel af met 91 dollar per vat. Vanaf dinsdag loopt de prijs weer op naar een piek op woensdag van 93,5 dollar per vat. Gisteren schommelde de prijs voor een vat ruwe olie rond de 93 dollar.

De prijsopleving is een correctie op de prijsdaling van vorige week, laat een analist van adviesbureau Nife weten. Hoe de ontwikkeling van de koers verder verloopt, zal sterk afhangen van de uitkomst van de Eurotop die deze week plaatsvindt in Brussel.

De gasprijs is eveneens opgelopen. Het gasaanbod lijdt onder de staking in de Noorse oliesector. Ook is de LNG-aanvoer matig door werkzaamheden aan gasleidingen. Maandag kostte een kuub gas op de dagmarkt 23,7 cent en dit liep gisteren op naar ruim 24 cent per kuub. Ook de prijzen van de langetermijncontracten stegen met 3 cent naar 25,3 per kuub ten opzichte van vorige week.

De elektraprijs is eveneens iets gestegen. Er is minder zon en wind waardoor het aanbod minder is. De baseloadprijs voor contract 2013 is gestegen van 49 naar 51 euro per MWh. De stroomprijs op de dagmarkt beweegt rond de 50 euro per MWh.

Eén reactie

  • agratax2

    Energie prijs loopt weer op. Zou je denken goede zaken voor de groene stroom boeren, maar niets is minder waard lees ik vandaag in de dagbladen. LTO maakt melding van ernstige betalingsproblemen binnen de groene energie sector. Zo erg dat velen hun deur al gesloten hebben of zullen moeten sluiten. vraag ik me af begint nu ng aan dit we zeer dubieuze avontuur.

Of registreer je om te kunnen reageren.