Home

Achtergrond 1 reactie

Britten vrezen Wimbledon zonder Britse aardbeien

Het is één van de bekendste tradities van de Britse zomer: op Wimbledon eet je Britse aardbeien met (ongeklopte) slagroom.

Maar het aanhoudende slechte weer met veel te lage temperaturen en veel regen brengt ook die traditie in gevaar. De Britse aardbeien groeien niet en sommige telers hebben hun velden al moeten ruimen omdat er toch niets meer van terecht zal komen.
De eerste vege tekenen dat er wat mis gaat met de 'strawberries and cream' waren deze week al merkbaar op Queens, het tennistoernooi dat aan Wimbledon vooraf gaat. Daar werden aardbeien geserveerd die een columnist van dagblad The Guardian omschrijft als 'witte aardbeien die in de verte smaken naar ananas'.
Het slechte weer had eerst al ernstige gevolgen voor asperges waarvan de oogst 40 procent lager is uitgekomen. Maar aardbeien zijn nu het belangrijkste zorgenkindje. Zelfs de teelt in polytunnels, overdekte tunnels van plastic zeilen die tegenwoordig op grote schaal worden gebruikt, heeft te lijden omdat die 'plastic kassen' vrijwel even koud en vochtig zijn als de omgeving. ''Het wordt niks meer dit jaar,'' zegt dan ook een teler mismoedig.

Eén reactie

  • cthijssen

    gelukkig zijn er nog nederlandse aardbeien

Of registreer je om te kunnen reageren.