Home

Achtergrond

Bedrijf met 60 hectare en twee melkrobots

In Friesland, tussen Oranjewoud en Katlijk, staat een melkveebedrijf te koop van ruim 60 hectare met twee melkrobots en een manege. De boerderij wordt verkocht omdat er geen bedrijfsopvolger is.

De meeste grond, circa 51 hectare, ligt achter de bedrijfsgebouwen en 4,5 hectare tegenover de boerderij, aan de overkant van de weg. Een perceel van 3,8 hectare ligt 2,5 kilometer van het bedrijf. In de huiskavel ligt een betonpad van circa 700 meter lang en 3 meter breed. Het erf is ongeveer 1,25 hectare. De grond is zand. Een gedeelte van de kavel wordt wel verhuurd voor pootaardappelen en dit is dan ook goede zandgrond, zegt Eelke Turkstra van LTO Vastgoed.

Kop met nieuwe romp
De koprompboerderij is gebouwd in 1958, maar het schuurgedeelte (circa 16 bij 24 meter) is recent opnieuw opgebouwd. Toen zijn er stalen spanten aangebracht, nieuwe muren en stalen dakpanplaten, aldus LTO Vastgoed. De schuur wordt gebruikt als werktuigenberging en voor de opslag van hooi en stro.
Hierachter staat de ligboxenstal voor 135 stuks melkkoeien. De stal is niet nieuw (1978), maar wel aangepast aan de eisen van deze tijd, met veel licht en lucht. De zijwanden van de stal zijn grotendeels open. Bovendien zijn er in 2008 twee nieuwe Lely melkrobots (type A3) in de ligboxenstal geïnstalleerd. Datzelfde jaar is er ook een nieuwe melkkoeltank van 12.000 liter geplaatst.
In de stal staan twee krachtvoerboxen, waarmee twee soorten krachtvoer kunnen worden gegeven. Onder de stal zitten mestkelders van circa 850 kubieke meter.
De jongveestal is in 1999 gebouwd, heeft stalen spanten en telt 64 ligboxen. Deze is geheel onderkelderd met circa 900 kubieke meter mestopslag. Daarnaast is er nog een werktuigenberging van circa 8 bij 24 meter. Het is een open kapschuur met gevels van damwand profielplaten.
Sleufsilo en betonplaten
Het ruwvoer gaat in een sleufsilo van circa 32 bij 8 meter en op een plaat van betonelementen van circa 38 bij 10 meter. Verder zijn er nog twee betonplaten van 50 bij 9 meter en 32 bij 8 meter van gestort beton.
Op het erf staan drie voersilo’s van zes ton en één voersilo van 12 ton. Daarnaast is er een silo voor vloeibaar tarwegistconcentraat van 50 kubieke meter. De kunstmest gaat in een silo van 12 ton.
Het melkveebedrijf heeft in totaal circa 2.500 kubieke meter ruimte voor mestopslag. Naast de mestkelders onder de ligboxenstal en jongveestal is er nog een mestzak van ongeveer vijf jaar oud met een capaciteit van circa 750 kubieke meter.
In de koprompboerderij is de woning gesitueerd. Deze heeft op de begane grond de woonkamer, keuken met inbouwapparatuur, een bijkeuken met nieuwe HR-combiketel (2010), studeerkamer, toilet en douche. Op de eerste verdieping zijn vier slaapkamers. Het dak van de woning is geïsoleerd. De woning is beneden helemaal en boven deels voorzien van dubbel glas.
Manege aan huis
Bij het bedrijf staat een manege met een binnenbak van circa 40 bij 20 meter. Op dit moment is de manege niet in gebruik. Gezien de bosrijke omgeving en de nabijheid van Heerenveen zijn er wellicht goede mogelijkheden dit weer op te starten, zegt Turkstra. De manege moet dan wel opgeknapt worden. "Het is een prima plek voor een ondernemer die het melken wil combineren met paardenhouderij, maar ook boeren die niets hebben met paarden en het melkveebedrijf willen uitbreiden kunnen hier terecht", aldus Turkstra. Die kan hier een nieuwe, grotere ligboxenstal bouwen. Het melkveebedrijf valt onder het Besluit Landbouw, dat betekent dat hier 200 melkkoeien met bijbehorend jongvee mogen worden gehouden.
Het bedrijf ligt vlakbij de A32 (snelweg Zwolle – Heerenveen) en circa acht kilometer van Heerenveen, op de fiets is de afstand zo’n zes kilometer. Heerenveen heeft veel stedelijke voorzieningen, zoals voortgezet onderwijs, theater, bioscoop en natuurlijk het Thialf ijsstadion. In Katlijk, een dorp met nog geen 700 inwoners, is een christelijke basisschool. In Mildam staat een openbare basisschool.
Meer informatie: LTO Vastgoed, Eelke Turkstra, 088 – 888 66 85 en 0512 – 30 51 70 of 06 – 51 26 09 42.

Foto

Sales

Of registreer je om te kunnen reageren.