Home

Achtergrond

Yara op beurs gestraft voor vermeende corruptie

Yara International kijkt terug op een uitzonderlijke beursweek.

Exact een week geleden verloor het aandeel van het Noorse kunstmestconcern op één dag 6,5 procent, vooral door lagere prijsverwachtingen voor agrarische grondstoffen. Als boeren minder te besteden hebben, kopen ze minder kunstmest. Yara ondersteunde het aandeel door zelf 200.000 aandelen terug te kopen voor een marktconforme prijs van 243 kronen.

Vervolgens zakte de koers op de beurs in Oslo opnieuw. Het aandeel staat nu op een waarde van 234 kronen, het laagste niveau sinds december 2011 en veel minder dan de ruim 280 kronen waarmee de maand werd ingegaan.

De beurswaarde verdampt niet omdat het bedrijf slecht presteert; na een traag begin van het agrarisch seizoen op het noordelijk halfrond nam de vraag naar stikstof weer toe en liepen prijzen voor bijvoorbeeld NPK op. In het eerste kwartaal noteerde Yara een winst van 10,02 kronen per aandeel, tegen 10,58 kronen een jaar eerder.

Het vertrouwen is vooral geschaad doordat de Noorse politie twee leden van de negenkoppige hoofddirectie van Yara oppakte vanwege corruptieverdenkingen. Onder hen is Hallgeir Storvik, de financieel directeur die een belangrijke rol speelde bij de verzelfstandiging van Yara en een spectaculaire verlaging van vaste kosten.

Inmiddels is ook de oude bestuursvoorzitter Thorleif Enger verhoord. De mannen worden verdacht van onregelmatigheden bij het oprichten van een joint-venture in Libië en projecten in India. Yara bracht de zaak zelf bij de autoriteiten aan. De twee directeuren zijn nog in dienst, maar ontheven van hun taken.

Beleggers reageren emotioneel: heeft Yara lijken in de kast? Het bedrijf heeft wel mogelijkheden de beurskoers weer een stimulans te geven. Om vertrouwen te wekken, kan Yara meer aandelen terugkopen. De Noorse staat, een belangrijk aandeelhouder van Yara, heeft het bedrijf toestemming gegeven tot 2013 5 procent van de uitstaande aandelen (14,2 miljoen stuks) te kopen. Tot nu toe heeft Yara onder het inkoopprogramma in totaal 600.000 aandelen gekocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.