Home

Achtergrond

Verwarrende zuivelmarkt

De kaasprijzen dalen nog steeds, maar de prijzen voor weipoeder, magere melpoeder en naar het zich laat aanzien ook die van boter stijgen weer. Ook de spotmarkt gaat met centen omhoog. De grote vraag is echter: waarom gebeurt dit en voor hoe lang blijft een aantal productprijzen stijgen?

Zou je alleen naar de Nederlandse situatie kijken, dan zou je een lijn kunnen trekken tussen de melkaanvoer,  die al een week of zes achter elkaar onder de lijn zit van vorige jaren, en de oplopende prijzen voor spotmelk, magere melkpoeder, wei en boter. De aanhoudende daling van de kaasprijzen zou moeilijker te verklaren zijn, al is er het feit dat productie van kaas en wei nog altijd een beter rendement oplevert dan de productie van magere melkpoeder en room of boter.

Breder bezien is er nog steeds veel aanbod op de zuivelmarkt en zijn de economische vooruitzichten nog altijd niet goed. De prijsstijging van magere melkpoeder is volgens handelaren te verklaren uit het feit dat misschien geleverd kan worden aan Algerije. De geruchten willen dat Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten het grootste deel van de order hebben bemachtigd, maar volgens ingewijden worden pas volgende week de definitieve contracten getekend. Waarom de weipoederprijs stijgt, is niet helder. Feit is dat veel weiproducten worden gebruikt voor dure, hoogwaardige toepassingen, terwijl het aanbod van wei relatief krap is.

Het blijft moeilijk de markt te duiden. Want waarom stijgt de boterprijs? Wekelijks gaan nog duizenden tonnen de opslag in. Deze week een kleine 5.000 ton. De spotprijs stijgt door extra vraag voor dagvers product en mozzarella.

Prognose: lagere prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.