Home

Achtergrond

Verkiezingen drukken de beurskoersen

De Franse en Griekse verkiezingsuitslagen zetten het bestaande verdrag ter redding van de euro onder druk, en daarmee zijn ook beurskoersen wereldwijd omlaag gedoken.

In de Eurozone staat van de grote indexen alleen de Duitse DAX nog in de plus. Zeldzame winnaar was Dole Foods dat tot genoegen van investeerders zei de divisies voor verse voeding en verpakte producten te splitsen. De splitsing kan tot een miljard dollar opleveren.
De agrarische grondstoffen hebben eveneens invloed op de Boerderij-Index. Mais en soja blijven relatief hoog genoteerd, maar tarwe is gedaald.
De machinebouwers Agco (bekend van Fendt, Valtra en Massey Ferguson) verloor op weekbasis bijna 12 procent waarde. Bij concurrenten John Deere en Case New Holland bleef de schade beperkt tot ruim 5 procent. Voor Agco geldt dat het aandeel nog fors steeg nadat het beter dan verwachte kwartaalcijfers bekendmaakte. Inmiddels benadert het aandeel Agco wel het niveau van begin 2012 (42 dollar, € 32,40), terwijl het toch lang bij de 50 dollar bleef. Het lijkt erop dat investeerders en analisten van mening verschillen.
John Deere rapporteerde midden februari een recordwinst, maar zag sindsdien het aandeel 4 dollar dalen tot een waarde van zo’n 79 dollar. Volgens een meting van persbureau Bloomberg geven 10 belangrijke analisten een koopadvies, adviseren 11 analisten het aandeel vast te houden en adviseert slechts één analist het aandeel van de hand te doen.
Tyson Foods won de laatste dagen aan waarde op de beurs nadat het een winstgroei van 4,4 procent bekendmaakte, terwijl de rundvleessector toch door de crisis wat in malaise is geraakt. De nettowinst kwam op 166 miljoen dollar. Analisten rekenden op circa 140 miljoen dollar. Het aandeel van het Amerikaanse bedrijf heeft sinds 1 januari wel 13 procent aan waarde ingeboet.

Of registreer je om te kunnen reageren.