Home

Achtergrond 7 reacties

SGP: afspraken Westerschelde gedateerd

Den Haag - SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij vindt de afspraken tussen Nederland en België over de de Westerschelde gedateerd. Dat zegt hij tijdens het Verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer.

Het Hedwigedossier toont volgens hem dat internationale verdragen soms gedateerd zijn. Hij verwijst naar de afspraken tussen Nederland en België uit het Scheidingsverdrag uit 1839 dat Nederland er altijd voor moet zorgen dat de haven van Antwerpen bereikbaar is. Die afspraken stammen uit de tijd dat er alleen zeilboten waren. Van der Staaij wijst erop dat de schepen die naar de haven van Antwerpen gaan nu van andere orde van grootte zijn.

Ook D66-leider Alexander Pechtold verwijst in het verantwoordingsdebat naar de Hedwigepolder. "Dit dossier staat symbool voor besluiteloosheid, onmacht, politiek met de kleine p en van 'afspraak is géén afspraak", zegt Pechtold.

Meerdere partijen, waaronder Christenunie, Groenlinks en Partij voor de Dieren, uitten tijdens het debat hun kritiek op het natuurbeleid van het kabinet. "We hebben de hakbijl waarmee staatssecretaris Bleker de natuur te lijf wou gaan weer veilig opgeborgen in de kast", zegt Groenlinksleider Jolande Sap met een verwijzing naar het Lente-akkoord.

Het verantwoordingsdebat had door de demissionaire positie van het kabinet veel weg van een verkiezingsdebat.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  Hedwigepolder , is voor al ten onder gegaan door klakkeloosheid , arrogantie van onze boerenvakbond Z.L.T.O. die zonder inspraak van de boeren onderhandeld heeft met de regering (CDA). Wat is het motief geweest van onze boerenvakbond zonder inspraak om de boeren van de Hedwigepolder te laten VERZUIPEN.

 • politiek

  Ik blijf met heel dat Hedwigepolderverhaal ook een groot onderbuikgevoel houden. In een eerder stadium heeft inderdaad CDA en ZLTO daar te grote toezeggingen gedaan zonder de plaatselijke bevolking , of geheel Provinie Zeeland gehoord te hebben. Deze grote fouten herstel je niet zomaar. Het vreemde is niet de discussie over die grotere, diepere vaargeul zodat Antwerpen bereikbaar blijft , die komen er dus, maar de inspanningen naar natuur toe die geleverd moeten worden. Ieder zal begrijpen dat die inspanningen/offers naar natuur echt niet juist op die locatie van de Hedwigepolder hoeft te gebeuren. Ik beschouw het als een groot teken van bestuurlijke onmacht of onwil als men toch juist daar die dijken wil openbreken. Zodadelijk wordt er b.v. ook nog beslist , dat men over 10 jaren , zonder inspraak van Noord-Holland de dijken in Noord-Holland wil openbreken voor natuur ter compensatie voor Schiphol-ontwikkeling. Vergeet niet dat dan Amsterdam onder water komt te staan !!. ( of den Haag ) Vergaderingen 2-de kamer moeten dan verplaatst worden naar b.v. Limburg als men Natuur voorrang blijft geven boven realiteit. Mijn mening is dat die inspanningen naar natuur best elders en anders kunnen gebeuren.

 • l coumans

  laat ze in denhaag maar 250ha onderwater zetten daar is nog wel een perceel aan tewijzen waar helemaal niks wordt geproduceert.

 • politiek

  @ l coumans , daar ben ik het volledig mee eens. Een verantwoordelijk bestuurder kijkt naar het doel en inderdaad die 250 ha compensatie voor natuurbeleid/offers/toezegging kan best wel elders gevonden worden. Ik kan geen enkele reden bedenken waarom juist daar, op gronden die in aanzicht totaal niet storend zijn voor natuur en inhoudelijk ook in de huidige vorm een bijdrage leveren aan natuur misbruikt moeten worden.

 • Mozes

  Er gaat zoveel landbouwgrond verloren door ontpoldering, stadsuitbreiding, wegenaanleg en natuurontwikkeling dat het inpolderen van de Markerwaart op de agenda moet worden gezet. Het taboe hierover moet worden doorbroken.

 • tessemakergj

  zoals zo vaak helaas slaat de politiek weer helemaal door
  welk weldenkend mens gaat nu een polder onder water zetten als ergens een vaargeul uitgediept wordt
  spoor totaal bijster lijkt me

 • rdegronc

  Hopelijk wordt er in de ingeslagen weg met betrekking tot natuurbeleid na de val van het kabinet niet teruggekeerd. De hakbijl van Bleker (zoals mevrouw Sap het uitdrukt) had best nog een tijdje gehanteerd mogen blijven, toch zeker in economisch mindere tijden. De belastingscenten kunnen beter gebruikt worden voor zorg of onderwijs of andere nederlandse doeleinden. Natuur, europa, de euro, de samenwerking van ons demissionair destijds etc....zijn items die al veel gemeenschapsgeld hebben gekost. Dit kan toch niet in deze tijd. Dat België een diepere Schelde wilt is te begrijpen. Dat ze na realisering bang worden van het water en op Nederlands grondgebied een overloopvijver willen niet. Dat de natuurfreaken deze kans aangrijpen om er een zogenaamd natuurgebied van te maken is ronduit belachelijk. Deze zgn. overloopvijver zal een bezinkplaats worden van belgisch afval waar na verloop van tijd alleen nog een kraai of een ekster de restanten van zijn soort komt oppeuzelen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.