Home

Achtergrond

Relatief succes VS maakt dat euro waarde verliest

De euro is deze week licht gedaald in waarde. Een euro is nu 1,31 dollar en 0,81 pond waard. Daarmee blijven de koersen binnen de kaders van de afgelopen maanden.

De daling kan worden verklaard uit het relatieve economische succes van de VS ten opzichte van de Eurozone. Relatief is het succes zeker: zowel in de VS als in de Eurozone blijft de werkloosheid vrij hoog. Toch denken analisten overwegend dat de dollar terrein zal winnen ten opzichte van de euro.
Illustratief voor de moeite die de Eurozone heeft zijn de moeizame veilingen van staatsschuld door Zuid-Europese landen. Hoopgevend is dat Spanje deze week 765 miljard euro aan staatsobligaties weg wist te zetten tegen een min of meer schappelijke gemiddelde rente van 4,75 procent. Ook groeit het gevaar dat verschillende landen zich niet zullen houden aan de Europese begrotingsregels.
Valutakenners van Commerzbank, een toonaangevende Duitse bank, zien op korte termijn de munt in waarde dalen tot 1,29 dollar, nog geen grote schok. De bank meldt wel dat de munt onder een bepaald ‘ondersteuningsniveau’ kan komen. Als eenmaal een bepaald punt is bereikt, kunnen beleggers de munt afschrijven waardoor een diepe daling volgt. Zo’n daling zou voordelig zijn voor de export naar landen buiten de Eurozone, maar is onvoordelig voor importeurs van graan of soja gekocht op bijvoorbeeld de termijnmarkt Chicago. Ook olie wordt verhandeld in dollars.
De koers hangt ook sterk af van de crisisbestrijdingsmiddelen van de Europese Centrale Bank (ECB). Wanneer de ECB meer ‘goedkoop geld’ beschikbaar stelt voor banken of overheden, kan dat de waarde van de euro verder onder druk zetten. ECB-voorzitter Mario Draghi staat steeds meer onder druk van de Duitse centrale bank. Die vindt dat de ECB zich vooral met inflatiebestrijding moet bezighouden, en niet met economisch stimuleringsbeleid.
t    Prognose: lichte daling euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.