Home

Achtergrond 1897 x bekeken 3 reacties

Provinciaal stelsel dierrechten mogelijk

Den Bosch - Provincies hebben zelf sturingsmogelijkheden om de veestapel te beperken als het Rijk definitief besluit het stelsel van dierrechten en quota af te schaffen. Dat blijkt een rapport van onderzoeksbureau Arcadis dat is uitgevoerd in opdracht van de provincie Noord-Brabant.

Sturen op dieraantallen via bouwblokken en milieuruimte is slechts indirect mogelijk, meent het onderzoeksbureau. Een nieuw provinciaal stelsel van dierrechten uitgewerkt per diersoort is volgens het onderzoeksbureau het meest effectief wanneer het Rijk definitief besluit tot afschaffing van het huidige productierechtensysteem.  Ger Koopmans (CDA) reageert: “We zullen op landelijk niveau een antwoord moeten vinden op het vervallen van de dierrechten en het melkquotum. Ik zie een puur Brabants rechtensysteem daar geen bijdrage aan leveren.” Ook Janneke Snijder (VVD) wil geen provinciaal dierrechtensysteem. “Wij gaan absoluut geen inzet plegen op dierrechten, ook niet op provinciaal niveau.“

Voorbarig noemt de ZLTO de studie die de provincie Noord-Brabant heeft laten uitvoeren naar de mogelijkheid om een provinciaal dierrechtensysteem op te zetten. “We hebben nog steeds tot 2015 een landelijk dierrechtensysteem en het is de bedoeling dat er vanaf die datum een nieuw mestbeleid wordt doorgevoerd. “

NVV- voorzitter Wyno Zwanenburg noemt het bestuurlijk kortzichtig van de provincie om eventueel een dierrechtensysteem door te voeren. “Varkenshouders komen in een hele rare situatie. Aan de ene kant eist de landelijke overheid dat ze hun mestprobleem oplossen om van het rechtensysteem af te komen. Aan de andere kant komt de provincie er overheen met een eigen dierrechtensysteem. Het ontneemt de varkenshouders elke motivatie om het mestprobleem op te lossen. Het houdt een keer op."

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Arcadis kreeg opdracht van de provincie om uit te zoeken hoe men de agrarische sector definitief kan uitschakelen!Maakt niet uit met wat voor drogredenen , leugens en wat voor wetenschappelijke rapporten dan ook,men gooit er een sausje a la Diederik Stapel en vrouwtje Roos overheen en hoppa elemineren die hap!

 • poldes

  De provincie Noord-Brabant heeft een ammoniakbank en de Gemeenten hebben een salderingbeloften.
  Ik zie het nieuwe quotum al geboren.

 • drikhend

  Het beloofde van minder regels . Wordt dan welke regel telt eerst . Er worden geen problemen opgelost bij de hogere en lagere overheden . Maar er worden problemen geschapen . Hier smullen de advies bedrijven weer van . En de kosten komen weer bij de boer op het menu .Resultaat minder boeren . Maar meer dieren per bedrijf . Dit willen ze zogenaamd niet maar gebeurt wel . Ze snappen de uitwerking van hun eigen regels niet of ze doen het doelbewust om onder alle omstandigheden in te kunnen grijpen . Ga maar procederen als boer tegen een overheid . Als het jaren duurt leg je het loodje en de overheid laat de gewone man maar weer wat meer belasting betalen als ze zouden verliezen .

Of registreer je om te kunnen reageren.