Home

Achtergrond

Omzet supermarkten in maart 5,1 procent hoger

Voorburg - De omzet van supermarkten is in maart 5,1 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Voorburg - De omzet van supermarkten is in maart 5,1 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Supermarkten verkochten 2,6 procent meer producten en verhoogden de prijs met 2,4 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzetcijfers zijn deels vertekenend: het aantal koopdagen lag hoger dan een jaar eerder.
Het positieve effect hiervan op de ontwikkeling van de omzet en het volume voor de detailhandel in zijn geheel wordt geschat op bijna 3 procent, aldus de statistici. Speciaalzaken zoals bakkerijen en slagers zagen de omzet stijgen met 0,7 procent, waar in februari de omzet nog 1,4 procent achter liep op dezelfde maand een jaar eerder. Speciaalzaken verliezen in de crisis extra terrein omdat supermarkten als goedkoper worden ervaren.
Non-foodwinkels zagen de omzet in maart met 1,1 procent stijgen, maar dat kwam louter door hogere prijzen. Het afgezette volume daalde een half procent. In februari was de omzet 4,5 procent lager uitgekomen dan een jaar eerder. De retail wordt volgens het ING Economisch Bureau teruggeworpen door de verhoging van het hogere btw-tarief van 19 naar 21 procent.
Het ING Economisch Bureau denkt dat verhoging van het lage btw-tarief van 6 procent naar 8 procent, volgens hen de laatst denkbare belastingverschuiving bij tegenvallers, weinig gevolgen zullen hebben voor de afzet. Het onderzoek van politieke partijen naar btw-verlaging op zonnepanelen (van 19 tot 6 procent) leidt op korte termijn door de onzekerheid juist tot minder afzet van zonnepanelen,

Of registreer je om te kunnen reageren.