Home

Achtergrond 471 x bekeken

Olieprijs onderuit, gasprijs daalt

De olieprijs is deze week onderuit gegaan. Begin deze week schommelde de prijs voor een vat Brent-olie rond 112,50 dollar, woensdag zakte de prijs naar 111 dollar en donderdag zakte deze nog verder.

De reden is de situatie in Griekenland. Volgens een analist van energiebureau Nife bepaalt de emotie momenteel de oliemarkt, en niet de vraag of het aanbod. Het vermoeden is de olieprijs nog verder zakt.

Deze daling heeft ook effect op de termijnmarkt voor gas. De prijs voor 2013 daalt richting de 26 cent per kuub en de verwachting is dat deze nog verder wegzakt. De dagmarkt reageert nog stoïcijns en blijft stabiel schommelen tussen de 24 en 25 cent. De beperkte LNG-aanvoer ligt hieraan ten grondslag.

De elektraprijzen daalden eveneens deze week. Maandag was de prijs op de dagmarkt nog 49 euro per MWh. Het stroomaanbod steeg vanwege de hoeveelheid wind en zakte daardoor naar 44 euro per MWH. De termijnmarkt bleef stabiel op 50 euro per MWh.

 

Prognose: de prijs daalt verder.

Of registreer je om te kunnen reageren.