Home

Achtergrond 1 reactie

Olieprijs daalt verder, elektra stabiel

De olieprijs is opnieuw gekelderd. Vorige week noteerde de oliemarkten nog tussen de 112 en 107 dollar per vat.

Deze week zakte de olieprijs opnieuw. Op maandag sloot de koers op ruim 108 dollar per vat. Woensdag kostte een vat olie 105,56 dollar. De prijsval wordt opnieuw veroorzaakt door de economische situatie en de mogelijke toezegging van Iran om inspecteurs toe te laten bij hun nucleaire programma.

De dalende olieprijs werkt ook door in de gasmarkt. Op de dagmarkt zakte donderdag de gasprijs naar 22 tot 23 cent per kuub. Lange tijd schommelde de gasprijs op de dagmarkt tussen de 24 en 25 cent per kuub. Behalve de dalende olieprijs heeft ook het warme weer invloed waardoor er minder vraag is naar gas. Contract 2013 daalde eveneens naar 26,5 cent per kuub. Deze noteerde vorige week rond de 27 cent per kuub.

De elektraprijs blijft laag en stabiel. Op de dagmarkt kostte donderdag een megawattuur 44 euro. Contract 2013 is eveneens stabiel op 50 euro per MWh. De verwachting is dat de er nog weinig rek zit naar beneden. De elektramarkt is al maanden laag en centrales weten nog nauwelijks rendement te halen.

 

Prognose: de prijs daalt.

Eén reactie

  • agratax2

    Geen economische groei lijkt tot daling van energie gebruik te komen en daarmee het milieu probleem te verkleinen. Mijn conclusie is dan ook dat minder consumeren leidt tot een verbetering van het klimaat en lagere energie kosten, die weer door werken in lagere productiekosten van voedsel. Zo zal de daling van de consumptie leiden tot een besparing op grondstoffen en uitstoot van milieu vervuilende stoffen. Als deze veronderstelling klopt, is de huidige financiele crisis een betere remedie tegen Global Warming dan welke politieke oplossing ook. Hebben de schraperige bankiers toch, zonder het te weten, de aarde een goede dienst bewezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.