Home

Achtergrond

Olie en elektra omlaag, gas stijgt

De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) is in enkele weken gezakt van 122 dollar tot 118 dollar.

De daling wordt deels toegeschreven aan de oplopende werkloosheid in zowel de VS als de Eurozone. Wanneer de economische groei afneemt of verdwijnt, zal de vraag naar olie volgens analisten immers afnemen. Dat de olieprijs ondanks de financiële crisis zo lang boven de 110 dollar blijft, hangt samen met het groeiende belang van landen met hoge groei, zoals China, op de markt.
Op de dagmarkt is de prijs voor elektriciteit meermalen onder de 50 euro per MWh gedoken, vooral door een goed aanbod van afwisselend wind en zonne-energie, meldt energieadviesbureau Nife uit De Lier. Omdat de kolenprijzen daalden, staat ook druk op de termijnmarktprijzen. Door de onbalans op de gasmarkt in Engeland kunnen zowel de dagmarkt als termijnmarkt stijgen, aldus Nife. Dalende temperaturen in Noord-Europa verhogen de vraag.
Prognose: olieprijs daalt verder.

Of registreer je om te kunnen reageren.