Home

Achtergrond

Koersen dieprood door Griekenland

Koersen kleurden deze week overwegend dieprood nu zelfs de Griekse president openlijk speculeert over een bankrun en een vertrek uit de Eurozone.

Südzucker ontsnapt aan deze zorgen. Het bedrijf kreeg toestemming om een belang van 25 procent (min 1 aandeel) te kopen in het Britse ED&F Man, het op één na grootste handelshuis in suiker wereldwijd. Hiermee krijgt de onderneming voor 185 miljoen euro toegang tot de invoer van suikerriet van buiten Europa en nieuwe afzetmarkten.
De prijs die de mededingingsautoriteiten in Brussel bij de Duitsers neerleggen, een suikerraffinaderij in Italië, valt veel beleggers mee. Südzucker maakte deze week ook bekend een operationele winst van 800 miljoen euro (+50 miljoen euro) te verwachten voor het gebroken boekjaar, eindigend eind februari 2013. Verschillende banken verhoogden hun koersdoel naar 29 tot meer dan 30 euro. Momenteel beweegt het aandeel rond de 23 euro.
Agrarische handelsbedrijven en toeleveranciers van boeren zien de beurskoers mogelijk ook onder druk komen vanwege de aankomende vloedgolf aan mais in seizoen 2012/2013 die in combinatie met een behoorlijke tarweoogst krapte op de sojamarkt goeddeels kan overschaduwen, met lage prijzen voor boeren tot gevolg. Het is een toekomstbeeld want de prestaties van toeleverende bedrijven zijn momenteel zeker niet eenduidig slecht.
Woensdag noteerde John Deere voor het eerste kwartaal een winst van 2,6 dollar per aandeel waar een jaar eerder 2,1 dollar werd gerealiseerd en de markt rekende op 2,5 dollar. Op 25 april blies Case New Holland de verwachtingen van analisten ook al omver. Volgens Deere-topman Samuel Allen is het positieve verkoopeffect van een uitdijend maisareaal (in de VS het grootste in 75 jaar) misschien wel groter dan het negatieve effect van dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.