Home

Achtergrond

Investeerders voorzien uiteenvallen Eurozone

De euro is tegenover de dollar in waarde gedaald tot het laagste niveau sinds 23 januari. De euro was woensdag $ 1,29 waard.

Het sentiment tegenover de Eurozone is er met de verkiezingswinst van socialist François Hollande in Frankrijk en de Griekse neofascistische Gouden Dageraad niet beter op geworden.
Volgens de gezaghebbende Bloomberg Global Poll gelooft nu 57 procent van de investeerders dat de Eurozone nog voor het einde van het jaar afscheid zal nemen van tenminste één lidstaat (Griekenland). Zorgwekkender is dat van de meer dan 1.200 geïnterviewde investeerders ook 47 procent denkt dat Spanje, dat gebukt gaat onder een extreem hoge werkloosheid van 20 procent, in essentie failliet zal gaan. De vierde grootste bank van Spanje is genationaliseerd nadat bleek dat de helft van diens 37 miljard euro aan investeringen in vastgoed ’problematisch’ is. Door de Spaanse bankproblemen wordt het mogelijk voor de tuinbouw daar, belangrijk concurrent van Nederland, veel moeilijker aan kapitaal te komen.
Een grote meerderheid van de investeerders denkt dat het kleinere Portugal zijn rekeningen niet meer zal kunnen betalen en bij de ECB om meer geld zal vragen. Investeerders zien de rentes op staatsobligaties weer oplopen tot mogelijk oncontroleerbare hoogte. Als Griekenland geen vooral Duits noodinfuus zou hebben, zou het meer dan 20 procent voor staatsleningen betalen. Of Portugal én Spanje gered kunnen worden door het Europese noodfonds is zeer de graag. De economie van Spanje is vele malen groter dan de Griekse.
In het voor kalfsvleesproducent Van Drie zo essentiële Italië en Frankrijk is meer vertrouwen, al geeft meer dan 70 procent aan dat Hollande’s verkiezing de kans verkleint dat investeerders geld in de Franse staat willen steken. Voor de export van de Nederlandse agribusiness buiten de Eurozone is een goedkopere euro gewenst, al wordt de invoer van granen, soja en olie van daarbuiten duurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.