Home

Achtergrond 1 reactie

Hollande wil groei maar legt boeren ook aan banden

De verkiezing van François Hollande tot president van Frankrijk brengt de boeren in zijn land – maar zeker ook in Europa – zowel goed als slecht nieuws.

Hollande wil vooral de groei weer op de agenda zetten, wat ook voor de agrarische producenten goed nieuws kan zijn, maar wil daarnaast in eigen land meer nadruk op het milieu en terugdringen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen.
Met Hollande gaat in de eerste plaats het roer om in Europa, daar zijn alle commentatoren het wel over eens. Staat tot nu toe onder leiding van De Duitse bondskanselier Angela Merkel het bezuinigen voorop, nu zullen ook maatregelen om de groei en daarmee de werkgelegenheid in Europa te stimuleren weer een plaats opeisen.
Hollande heeft het in dit verband al voor elkaar gekregen om voor hij feitelijk verkozen werd, om voor eind deze maand een extra informele raad van Europese leiders op de agenda te krijgen en zowel de ECB als de Europese Commissie weer het woord ’groei’ in de mond te laten nemen.
In meer agrarisch perspectief, wil Hollande net als zijn voorganger Sarkozy dat er niet getornd wordt aan het budget voor het Europese landbouwbeleid. Ook de marktregulering en de interventiemechanismen ’moeten in ieder geval behouden blijven’. Wel moet dat GLB naar zijn mening worden aangepast ’om de steun effectiever te maken op economisch en sociaal gebied’. Dat betekent in zijn woorden dat de toeslagrechten en andere steunmaatregelen vooral daar terecht moeten komen waar ze de meeste werkgelegenheid opleveren.
Verder ziet Hollande in de convergentie van de toeslagrechten op nationaal niveau ’een middel om een veel eerlijke verdeling van de landbouwsteun tussen de verschillende sectoren, met name de veehouders en de graanverbouwers, te bereiken’. Binnen dat GLB is hij overigens wel voor verdere vergroening, mits de voorstellen daarvoor minder vaag en meer concreet worden. Waar de Commissie bijvoorbeeld permanent grasland verplicht wil stellen, denkt Hollande dat veehouders daarvan best een stuk mogen gebruiken om hun eigen voer te verbouwen.
In eigen land wil de nieuwe Franse president dat er een beter evenwicht komt in de verhoudingen binnen de voedselketen, van boer tot winkelier. Dat moet gebeuren door ’collectieve contracten per sector tussen de producent en de winkelier,’ naar het voorbeeld dus van de contracten die in de Franse melkwereld al verplicht zijn.
Voor de vele akkerbouwers in zijn land is het slechtere nieuws dat Hollande het gebruik van bestrijdingsmiddelen gaat terugdringen. ”Wij kunnen op dat gebied niet langer de kampioenen van Europa blijven.” Ook wil hij, opnieuw net als Sarkozy, volstrekt geen transgene teelten toestaan, ook niet op proefvelden. Hoe die en andere maatregelen, vooral op economische vlak, voor de boeren uitpakken zal vooral afhangen van de man of vrouw die de portefeuille van landbouw krijgt, een rol die de laatste jaren met verve door Bruno le Maire is vervuld.

Eén reactie

  • Mels

    De soep wordt nooit zo heet gegeten als ie wordt opgediend dus het uiteindelijke resultaat zal ergens in het midden liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.