Home

Achtergrond

Grieks drama: 10 procent export op het spel

De euro is begin deze week tegenover de Amerikaanse dollar gedaald tot de laagste waarde sinds januari. Een euro is nu 1,28 dollar waard en zweeft niet ver van de 0,8 Britse ponden, het laagste niveau in meer dan een jaar.

De euro won daarna weer wat aan waarde nadat Duitsland sterke groeicijfers liet zien, maar het fundament lijkt broos. Een lage waarde voor de euro kan de export stimuleren, maar resulteert in duurdere inkoop van olie, granen en soja die in Chicago in dollars worden verrekend. Opvallend is dat de euro terrein blijft winnen ten opzichte van het Poolse zloty, waardoor de Poolse export van bijvoorbeeld champignons flink kan toenemen.

Het zwakke fundament is het gevolg van de Griekse verkiezingsuitslag, die weinig uitzicht op een Grieks naleven van begrotingsafspraken biedt. Een Grieks faillissement is onder economen en beleidsmakers niet langer meer een verboden onderwerp. De kosten van een Grieks vertrek laten zich moeilijk schatten. Griekenland zal de opgebouwde schuld met een zwakke munt niet kunnen terugbetalen met verzwakking van overheidsfinanciën en bankposities in Noord-Europa tot gevolg. Exporteurs, ook in de agribusiness, zien de exportvraag afnemen, of hebben te maken met minder koopkrachtige afnemers.

In januari en februari bedroeg de waarde van de Nederlandse export van voeding en levende dieren naar Griekenland 108,7 miljoen euro. Een jaar eerder kocht Griekenland in de eerste twee maanden voor bijna 125 miljoen euro agrarische producten vanuit Nederland terwijl in 2008 nog een omzet van 130 miljoen euro werd genoteerd. In 2011 voerde Nederland voor 746 miljoen euro voeding en levende dieren uit naar Griekenland. Op een totale jaaromzet voor de agribusiness van 48,2 miljard (2011) lijkt dat niet veel, maar als Griekenland valt, dan komen mogelijk ook Spanje, Portugal en Italië in de problemen, waarmee 4,4 miljard euro in totaal in gevaar komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.