Home

Achtergrond

Eurocrisis drukt waarde euro

De Eurocrisis blijft zwaar drukken op de waarde van de euro. ABN Amro voorziet pas groei in de tweede helft van het jaar en ziet ook voor 2013 maar een heel kleine plus van minder dan 1 procent, zelfs wanneer het bezuinigingenpakket niet helemaal in deze vorm wordt doorgevoerd.

Een euro is nu $1,24 waard waarmee de 'eenheidsmunt' op het laagste niveau staat sinds juli 2010.

Aan het begin van de maand noteerde de euro nog een waarde van ruim $1,30. Ten opzichte van het Britse pond is de waarde zelfs gedaald tot het laagste niveau sinds 2008, wat vooral significant lijkt voor de tuinbouw die steeds sterker gericht is op de Britse detailhandel.

De euro is nu 0,79 pond waard. Opvallend is dat de euro aan waarde blijft winnen tegenover de Poolse zloty. Enige maanden won de zloty aan waarde, maar het gebrek aan vertrouwen lijkt ook in Polen af te nemen. Het land geldt als grote concurrent in vooral de handel met champignons.

Een lagere waarde voor de euro is normaliter voordelig voor de export naar buiten de Eurozone, waar nu ook de economische groei vooral vandaan komt. Voor de Nederlandse agribusiness is de handel buiten de Eurozone vaak van ondergeschikt belang, maar dat geldt zeker niet voor Duitse bedrijven. Het lot van de Nederlandse agribusiness is met het Duitse exportsucces verbonden.

De Franse bank Société Générale stelt dat het vertrouwen in de munt misschien fundamenteel is verzwakt en de grens van $1,20 spoedig getest kan worden. Een lagere waarde voor de euro is overigens voor de brandstofrekening onvoordelig. Olie wordt internationaal verhandeld in dollars en dus moeten meer euro’s voor een vat worden neergelegd. De prijs van een vat Noordzeeolie is juist fors gedaald van niveaus boven de 120 dollar naar 103 dollar op woensdag maar de verzwakking van de euro maakt deze winst deels ongedaan. De euro kan flink aan waarde inleveren als Spaanse banken een financiële injectie krijgen vanuit de Europese noodfondsen, een plan dat Spanje en de Europese Commissie steunen. Het waardeverlies zou vooral op sentimenten zijn gebaseerd, want feitelijk bestaat het verschoven geld alleen in de computersystemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.