Home

Achtergrond

Euro zakt naar laagste niveau in 22 maanden

De waarde van de euro is tegenover de Amerikaanse munteenheid gedaald tot het laagste niveau in 22 maanden. Een euro is nu 1,26 dollar waard. Eind februari noteerde de Europese munt nog 1,35 dollar.

De euro heeft over zes maanden 5 procent aan waarde verloren, waarmee het de zwakst presterende munteenheid van alle geïndustrialiseerde landen is.

Een zwakke euro kan positief uitpakken voor de export naar buiten de Eurozone, maar is vooral een teken dat de belangrijkste markten voor de Nederlandse agribusiness, gelegen in de Eurozone, verzwakken. Bovendien maakt een zwakke euro de aanschaf van diesel en agrarische grondstoffen in Chicago voor verwerkers duurder.

De oorzaak van de zwakte van de euro ligt in toenemende zorgen over de aanhoudende eurocrisis. Zorgen nemen toe omdat volgens peilingen zelfs het vertrouwen van Duitse managers is gedaald, evenals de productie. Volgens de Zwitserse bank Crédit Suisse halen investeerders hun geld weg uit de Eurozone om het te investeren in regio’s die meer economische groei in het verschiet lijken te hebben, bijvoorbeeld in Azië en Zuid-Amerika. ING Economisch Bureau rekent op een daling tot 1,15 dollar in de tweede helft van dit jaar. De daling hangt samen met de rente.

Analisten verwachten dat de Europese Centrale Bank de rente in het derde kwartaal verlaagt van 1 procent naar 0,75 procent, waardoor de vraag naar kapitaal zal toenemen. Bovendien zullen meer euro’s in omloop worden gebracht om Zuid-Europese lidstaten te redden. Andere opties zijn er niet, mede omdat Duitsland, Nederland en Finland mordicus tegen de invoering van staatsobligaties voor de hele Eurozone zijn, omdat ze dan zelf meer rente op schuld moeten gaan betalen.

De euro zou wel kunnen aansterken als in de VS de rente wordt verhoogd, maar hiervoor zijn geen tekenen. Hoewel Amerikaans economisch herstel lijkt door te zetten, houdt de Amerikaanse centrale bank de rente net als de Europese collega’s laag om de economie te ondersteunen.

Of registreer je om te kunnen reageren.