Home

Achtergrond

Euribor zakt vertraagd verder

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden beweegt vlakbij 0,67 procent, een daling van 0,07 procentpunt ten opzichte van vorige week.

De rente die banken voor elkaar berekenen, geldt als belangrijke referentie bij bedrijfsleningen. De vele miljarden die de Europese Centrale Bank (ECB) in het systeem pompten, brengen de rente omlaag. De hoop dat de ECB volgende week de rente die het berekent aan banken verlaagt van 1 procent naar 0,75 of zelfs 0,5 procent wordt veel geopperd, maar uit een opiniepeiling van persbureau Reuters blijkt dat een minderheid van ondervraagde economen op een renteverlaging in 2012 rekent.

De meeste economen zien de renteverlaging eerder in 2013. Het is een spel tussen Duitsland en Zuid-Europa, waarbij de Duitsers vooral tegen renteverlaging zijn om het inflatiespook in de fles te houden. Politiek ligt een hoge inflatie in Duitsland heel moeilijk omdat het de koopkracht ondermijnt, terwijl Duitsland al meer dan 10 jaar geen duidelijke stijging van koopkracht heeft gekend.

Prognose: rente daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.