Home

Achtergrond 3 reacties

Duitse veehouder zoekt opvolger

Ten noorden van het Duitse Hannover staat een melkveebedrijf van 170 hectare en een stal voor 200 melkkoeien. De huidige eigenaar heeft geen opvolger, maar wil de boerderij graag overdragen aan een vakbekwame jonge melkveehouder(s), zodat zijn levenswerk niet verloren gaat. Hij wil met hen een passende financiële regeling treffen.

De 65-jarige melkveehouder heeft de boerderij in zo’n veertig jaar opgebouwd en uitgebreid van 45 hectare naar de huidige 170 hectare. Daarvan is circa 50 hectare grasland en zo’n 120 hectare akkerbouw.

Het bouwland, overwegend zandgrond, wordt nu gebruikt voor de teelt van snijmais en granen. De percelen liggen centraal rond het dorp in grote percelen.

De gebouwen, het erf en de grond kunnen worden gekocht, maar pacht is ook mogelijk. Zo’n 60 hectare kan worden gepacht voor de duur van twintig jaar, voor de rest van het land kunnen pachtcontracten worden afgesloten van zes tot twaalf jaar. "Koop is ook mogelijk voor 15.000 euro per hectare", aldus Jan Ovinge van Agro Emigratie & Investeren.

"Het is een goedlopend melkveebedrijf met veel potentie", zegt Ovinge. Het bedrijf heeft een melkquotum van 1,4 miljoen kilo. Dat is ook te koop, evenals de veestapel van circa 160 melkkoeien en circa 140 stuks jongvee. De productie is gemiddeld 10.000 kilo met 4 procent vet en 3,45 procent eiwit.


20-stands carrousel

De koeien worden gemolken in een 20-stands draaimelkstal (DeLaval) uit 2001.

De melkkoeien staan in een ligboxenstal die is voorzien van roosters. De stal is in 1988 gebouwd en in 2001 uitgebreid.

De stal voor het jongvee moet op termijn wel worden vervangen, zegt Ovinge. Verder is er nog een werktuigenberging.

Ook het uitgebreide werktuigenpark kan worden overgenomen. Een andere optie is dat de verkoper zich verhuurt als loonwerker voor het veldwerk. De machines voor het voeren van de veestapel kunnen worden gehuurd.

Bij de boerderij staat geen woning. De huidige eigenaar woont midden in het dorp in de oude boerderij waarin hij is gestart, zegt Ovinge. Tegenover de ligboxenstal is op dit moment een riant huis te koop voor ongeveer 220.000 euro. Maar er kan ook een nieuw woonhuis worden gebouwd bij het melkveebedrijf.

De boerderij ligt in de gemeente Neustadt, in de deelstaat Nedersaksen, zo’n 30 kilometer van Hannover. In het dorp zijn winkels en scholen. Vanaf het melkveebedrijf is het circa 2 uur rijden naar de Nederlandse grens.

Van de koper/huurder wordt verwacht dat deze beschikt over de nodige ervaring om het melkveebedrijf over te nemen. De veestapel moet worden gekocht tegen de taxatieprijs.

Voor de overname en het voorzetten van het bedrijf is minimaal 500.000 euro eigen vermogen nodig.

 

Meer informatie: Agro Emigratie & Investeren, Jan Ovinge, (0320) 26 26 43 of (06) 13 21 78 58

Foto

Laatste reacties

  • Flyinghollander

    Jammer dat ik nog in contract zit anders wel oren naar.

  • Flyinghollander

    Staat op site benodigd vermogen 500 k, dat is voor ook niet iedereen weg gelegd.

  • The Hulk

    Dit rammelt zo dat het nog blijft staan ook. Gelegen in woeste grond en in gevaarlijke uitbreidingsgebieden van Hannover.

Of registreer je om te kunnen reageren.