Home

Achtergrond

CNH Global profiteert van hoge sojaprijs

De beurskoersen van bedrijven die productiemiddelen leveren aan boeren stijgen nu de mais- en sojanoteringen in Chicago voorzichtig richting het recordniveau van 2008 bewegen.

Boeren met een goede oogst zien daardoor hun inkomen stijgen en hebben dus meer ruimte voor investeringen. Boeren en tuinders in de VS hebben in het eerste kwartaal 79,1 miljard dollar (60 miljoen euro) geleend, 25 procent meer dan een jaar eerder, voor investeringen. Machinebouwer Case New Holland (CNH Global) loopt inmiddels volgens de bank JP Morgan Chase 3 procent voor op het gemiddelde van de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven in de VS.
De Fiat-dochter krijgt nu van JP Morgan Chase een koersdoel van 50 dollar, waar de huidige koers net boven de 46 dollar beweegt. CNH Global zelf verwacht ondanks een explosief begin van het jaar een relatief rustige omzetgroei van 5 procent over het hele jaar 2012. Zakenbank Goldman Sachs is neutraal over het aandeel terwijl analisten van de ISI Group een koersdoel van 48 dollar handhaven en klanten adviseren het aandeel vast te houden, waar het eerder adviseerde aandelen te kopen. Fiat heeft CNH Global in een apart bedrijf ondergebracht en het is nog steeds niet geheel duidelijk hoe wordt omgegaan met minderheidsaandeelhouders.
ADM, dat vooral handelt in agrarische grondstoffen, rapporteerde een 31 procent lagere winst dan vorig jaar, maar won op de beurs dezelfde dag 7 procent aan waarde. De cijfers, onder druk door dunne marges op ethanol, zijn per saldo beter dan verwacht, en de ethanolproductie is dusdanig gedaald dat een heropleving van prijzen wordt verwacht door zowel ADM als eerder concurrent Bunge.
Goldman Sachs heeft vanwege de goede resultaten van Nutreco het vorige kwartaal het advies gewijzigd van verkopen naar kopen en het koersdoel verhoogd van 50 naar 63 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.