Home

Achtergrond

Bloembollenteler Jos Borst Agrarisch Ondernemer 2012

Jos Borst, bloembollenteler in Obdam, is maandag 21 mei uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer 2012. Uit handen van Henk Bleker, demissionair staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, ontving hij in Hoteltheater Figi te Zeist de hoofdprijs: een cheque ter waarde van 12.500 euro.

"De verschillen tussen de genomineerden waren dit jaar miniem", zegt juryvoorzitter Aalt Dijkhuizen, voorzitter Raad van Bestuur Wageningen Universiteit en Researchcentrum. "Toch is het de jury gelukt om unaniem een winnaar uit te roepen. Agrarisch Ondernemer 2012 Jos Borst is een top-ondernemer en heeft een indrukwekkend agrarisch bedrijf opgebouwd. Het bedrijf levert de hoogste kwaliteit en is continu op zoek naar nieuwe ontwikkelingen. Hij weet dat ook goed bij zijn afnemers onder de aandacht te brengen. Daarnaast kijkt deze ondernemer verder dan de landsgrenzen, en is dus internationaal actief."

 

Juryrapport

Kwaliteit staat voorop
Borst Bloembollen, het bedrijf van Jos Borst, is een begrip in de wereld van de bloembollen. En terecht, want de vermeerderaar en broeier van tulpen heeft een prachtig bedrijf opgebouwd dat sterk internationaal georiënteerd is. Met teeltlocaties in Chili en Nieuw-Zeeland kan hij ook in het najaar en winter de markt voorzien van goed houdbare tulpen.

Kwaliteit staat bij de cultivars van Borst voorop. Maar een eenmaal verworven positie moet worden behouden. De bollenteler is dan ook voortdurend op zoek naar nieuwe ontwikkelingen. En met een goede public relations weet hij de juiste snaar te bespelen. Wie stond immers een maand geleden naast de Duitse bondskanselier Angela Merkel met een naar haar vernoemde tulp in alle landelijke dagbladen? Inderdaad, deze bollenteler uit het Noord-Hollandse Obdam.
Borst is in de ogen van de jury een zeer kundige en stabiele ondernemer. Met zijn Noord-Hollandse nuchterheid kiest hij voor een no-nonsense aanpak. Toch wil de jury hem wel uitdagen om zichzelf niet te onderschatten. Want wat deze bollenteler presteert is uniek en niet zo normaal als hij zelf voordoet.

 

Jos Looije, tomatenteler in Maasdijk, is de winnaars van de publieksprijs. Jos van Mil, een van de zes tuinders van tomatenbedrijf Greenco in Honselersdijk, overhandigde een cheque van 2.500 euro aan de winnaars. Greenco ontving vorig jaar de publieksprijs.

De winnaars van de publieksprijs zijn gekozen door bezoekers van de website www.agrarischondernemer.nl

De andere genomineerden voor de prijzen waren:

- Knolselderijteler Luc Berden in Venlo

- Good Farming Welfare varkenshouders Twan en Ludo Poels in Meerlo

- Potplantenbedrijf Ammerlaan The Green Innovator in Pijnacker

(broers Leon en Menno Ammerlaan, neef Arjan Ammerlaan en Dennis Smits)

De verkiezing Agrarisch Ondernemer is dit jaar voor de zeventiende keer gehouden en is een initiatief van het Boerderij, Groenten&Fruit en Pluimveehouderij. Partners zijn ABN AMRO, Flynth, ForFarmers en Vion Food Group.

Of registreer je om te kunnen reageren.