Home

Achtergrond

Beurzen opnieuw in mineur door eurocrisis

De beurzen zijn woensdag met forse verliezen gesloten. Vooral de onzekerheid over de toekomst in de Eurozone ligt daaraan ten grondslag. De financiële problemen van Spaanse banken houden de gemoederen bezig, zo ook de cijfers over de nog altijd stokkende Amerikaanse huizenmarkt.

Monsanto zag woensdag nog de koers stijgen en noteert $76,40 op weekbasis en een plus van 7,2 procent. Het betreft de hoogste koers sinds 26 april die ruim 7 dollar boven het niveau van vorig jaar ligt. Investeerders reageerden op goede cijfers die de producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen bekendmaakte. Het Amerikaanse bedrijf verwacht voor het kwartaal een winst tussen de $1,57 en $1,62 per aandeel, terwijl analisten overwegend rekenden op een winst van ongeveer $1,30. Het bedrijf ziet een sterk groeiende vraag naar genetisch gemodificeerd maiszaad.
Monsanto zegt in gesprek te zijn met Chinezen over het opzetten van een biotechnologiebedrijf, waarin Monsanto overigens niet meer dan 49 procent van de aandelen mag bezitten. Concurrent Syngenta kan profiteren van de sterke cijfers van Monsanto. Het Zwitserse concern ziet wel de winst met 50 dollarcent gedrukt, doordat het 105 miljoen dollar betaalt aan waterbedrijven in de VS. Deze bedrijven wilden Syngenta aanklagen voor vervuiling van grondwater met atrazine. Syngenta ontkent schuld maar trof wel een schikking.
Voedingsbedrijven hebben een vrij stabiele beursweek achter de rug. De ontwikkeling van het consumentenvertrouwen bepaalt het succes in de komende weken. Bedrijven die vooral gericht lijken op de Eurozone zijn daarbij minder goed gepositioneerd dan bedrijven die wereldwijd opereren, zoals Nestlé en Unilever, denkt zakenbank Crédit Suisse.

Of registreer je om te kunnen reageren.