Home

Achtergrond

200 miljoen schade aan Italiaanse landbouw

Finale Emilia - De aardbeving in Noord-Italië heeft naar schatting voor 200 miljoen euro schade toegebracht aan de land- en tuinbouw. Dat meldt de landbouworganisatie Coldiretti in een persbericht. Coldirettie houdt bij de schatting van de omvang van de schade nog een slag om de arm, omdat door de weggevallen verbindingen moeilijk een overzicht is te krijgen.

De Italiaanse zusterorganiatie van LTO Nederland, de Confederazione Italiana Agricoltori,  heeft de italiaanse regering gevraagd  in elk geval voorlopig de betalingsverpichtingen van de agrarisch ondernemers op te schorten. Voorzitter Giuseppe Politi zei gisteren dat veel boeren in één dag hun levenswerk ten gronde zagen gaan.  Volgens  de Italiaanse boerenorganisatie is alleen al aan de productie van Parmezaanse kazen bij twee bedrijven (Albalat, Modena en San Possidonia) voor 40 miljoen euro aan schade ontstaan.

De aarbeving met meer dan 100 naschokken trof  het noorden van Italië zondagochtend rond 4 uur en had een kracht van 5.1 op de schaal van Richter. De schok heeft zeker dodelijke slachtoffers veroorzaakt. Maandagmiddag was sprake van tenminste vijf doden.

De schade in de landbouw betreft huizen, stallen, schuren en kassen, alsmede beschadigde apparatuur en gedode dieren.

De beving heeft naar verwachting groot effect op de melkproductie. Volgens Coldiretti zijn de koeien door de schok minder productief. Op verschillende bedrijven zijn dieren omgekomen doordat ze bedolven raakten onder de instortende daken.

Bij glastuinbouwbedrijven zijn kassen ernstig beschadigd, net als de gewassen die daar werden geteeld.

Naar schatting van Coldiretti zijn meer dan 400.000 Parmezaanse en Padano kazen uit de schappen gevallen door de schok. Vooral verse kazen zijn door de beving onherstelbaar beschadigd. Ook is een deel van de voorraad balsamico-azijn verloren gegaan, doordat vaten gaan lekken. Verschillende wijhuizen melden omvangrijke schades - waarbij het met name gaat om Lambrusco.

Of registreer je om te kunnen reageren.