Home

Achtergrond

Waarde euro onder druk door economisch ontij

De euro beweegt rond het laagste niveau in drie weken tegenover de yen en de Amerikaanse dollar.

Een euro is nu ongeveer 1,31 dollar waard. De dollar is relatief sterk gebleven mede doordat de Federal Reserve bekendmaakte geen extra geld in de economie te pompen, terwijl analisten vrezen dat de Europese Centrale Bank (ECB) zowel Portugal als Griekenland van nieuw krediet moet voorzien, wat de waarde van de euro ondermijnt.

Tegenover het Britse pond is de koers van de euro op weekbasis vrijwel gelijk gebleven. De Britse centrale bank hield donderdag ook de rente gelijk op 0,5 procent. De vraag is of de Eurozone of de Britten eerder de rente durven verhogen. Als de rente stijgt, neemt normaliter de geldhoeveelheid in de economie af waardoor de koers van de munt stijgt.

Voor de op export gerichte agribusiness in Nederland is een sterkere euro niet wenselijk, maar een harde euro is wel voordelig voor inkopers van graan op de wereldmarkt, zoals veevoerconcerns of voedingsbedrijven. Tevens kan een harde euro de pijn van de bijzonder hoge olieprijzen verzachten. Noordzeeolie kost nu meer dan 120 dollar per vat (159 liter). Voor loonwerkbedrijven is de olieprijs na arbeid de belangrijkste kostenpost.

De positie van de euro lijkt voorlopig licht verzwakt, deels door opmerkingen van Mario Draghi van de ECB, die waarschuwt dat de moeizame verkoop van staatsobligaties van Italië en Spanje de druk op de economie in de Eurozone kan opvoeren. Ook Nederlandse rentes op staatsobligaties lopen de laatste tijd op, omdat Nederland anders dan voorheen niet meer in dezelfde mate als Duitsland als veilige haven voor kapitaal wordt gezien.

Binnen Europa blijven grote onevenwichtigheden bestaan. In Duitsland en België gaven huishoudens vorig jaar 1,5 procent meer uit, terwijl Fransen zelfs 4,5 procent meer uitgaven. In Griekenland, Spanje, Ierland en ook Nederland nam de consumptie juist af.

Of registreer je om te kunnen reageren.