Home

Achtergrond 3 reacties

Waarde euro daalt tegenover dollar en pond

De waarde van de euro is gedaald tot 1,30 dollar, het laagste niveau sinds twee weken.

Ook tegenover het Britse pond leverde de munt aan waarde in. De oorzaak ligt vooral in nieuwe zorgen over de kredietsituatie in Spanje, waar de regering de rentes op staatsschuld ziet oplopen. Spanje lijkt veel te groot voor een grootschalige reddingsoperatie, maar de verwachting is wel dat vooral Noord-Europees geld naar Madrid zal moeten worden overgemaakt. De vrees bestaat dat de angst overslaat naar Italië, waar de schuld groter is dan de omvang van de economie.
Met steeds helderder zicht op nieuwe leningsrondes ook voor Griekenland en Portugal, neemt de hoeveelheid euro’s in elk geval op papier toe, en de waarde af. Voor de export kan dit voordelig uitpakken, al moet gezegd dat de Nederlandse agribusiness ondanks de relatief hogere waarde van de euro niet duidelijk minder heeft geëxporteerd in de afgelopen jaren. Verreweg de belangrijkste markt is immers mede-euroland Duitsland.
Toch voelen bedrijven in bijvoorbeeld Zwitserland en Noorwegen, met sterke economieën, de pijn wel enigszins. Nog deze week werd de Noorse producent van aardappelpootmachines Underhaug/TKS overgenomen omdat de ’dure’ Noorse kroon de export bemoeilijkte. Kunstmestproducent Yara heeft eerder aangegeven minder direct vanuit Noorwegen en meer vanuit dochterbedrijven elders te willen gaan leveren aan de wereldmarkt.
Europees levert de problematische situatie in Zuid-Europa en in mindere mate de terugkeer van een recessie in Ierland een hard diplomatiek gevecht op. Duitsland heeft jaren met loonmatiging achter de rug en is mordicus gericht tegen maatregelen die de inflatie aanwakkeren, zoals een renteverlaging. Inflatie ondermijnt immers de koopkracht van burgers. Zuid-Europa gaat echter zonder steun failliet, waardoor Noord-Europese banken hun uitstaand krediet daar zien verdwijnen.

Laatste reacties

  • agratax1

    Dalende Euro positief voor de export kansen buiten de EU, maar desastreus voor de import van buiten de EU zoals onze krachtvoer ingrediënten (bv. soja) en onze zgn. goedkope consumenten goederen uit bv. China. Zet de daling door, dan is het hek van de dam en dreigt er lawine gevaar op de economische piste.

  • jampie

    volgens mij zijn we al aardig aan het skieen

  • agratax1

    Waarde daling van de Euro kon niet uitblijven na het bijdrukken van miljarden Euro om de stroppen pot te vullen. De gevolgen zullen we binnen termijn wel voelen, export buiten Europa iets goedkoper, maar nog niet op Chinees niveau en import van buiten Europa duurder. Komen we uit bij de eerste strop voor de varkensboeren, Vion betaalt te laat uit omdat de retailer zijn betaling opschort omdat importprijzen gestegen zijn en deze leveranciers harde betaling afspraken hebben terwijl de landbouw keten uiteindelijk zijn boeren wel kan laten wachten voor hen slikken of stikken.

Of registreer je om te kunnen reageren.