Home

Achtergrond 1 reactie

Smithfield Foods gebeten hond op beurs

Op de beurzen is ondanks de Pasen nog geen sprake van een nieuw begin.

Alle aandelen op de Boerderij Index verloren op weekbasis terrein. Opvallend is de forse daling die handelshuizen in granen en oliezaden ADM en Bunge doormaken. De bedrijven zien het perspectief van duur graan wat wegzakken nu het eindelijk begint te regenen in belangrijke groeigebieden van Europa. Het groeiseizoen is op het noordelijk halfrond echter nog jong en de toonaangevende zakenbank Goldman Sachs geeft de aandelen een neutrale waardering.
Smithfield Foods verloor op weekbasis 1,9 procent en het aandeel staat nog maar net boven de 20 dollar. Sinds oktober 2011 was het aandeel niet zo goedkoop. Het vleesconcern, met name groot met varkensvlees, presteert op de beurs in de laatste zes maanden duidelijk minder dan de meer op rundvlees leunende concurrenten Tyson Foods en JBS. Tyson Foods boekte sinds oktober 2011 een kleine plus terwijl JBS ondanks aanhoudende zorgen over de kredietwaardigheid van het bedrijf bijna in waarde verdubbelde.
Smithfield is op de beurs nu slechts 9 keer de verwachte winst voor het lopende jaar waard, merkt banktijdschrift Barron's op, waarmee het bedrijf 50 procent lager wordt gewaardeerd dan concurrent Hormel, die op de beurs 18 keer de verwachte winst waard is. De marge op producten ligt bij Smithfield op circa 6 procent, schrijft een analist van Credit Suisse, versus bijna 10 procent bij Hormel Foods en Sara Lee, die meer in verpakte voeding en maaltijden doen.
Smithfield is bovendien verticaal geïntegreerd en dus speelt de voerprijs een grote rol. Nu lijken graanprijzen een dalende trend in te zetten, maar het blijft volgens Credit Suisse een zwakte. Het bedrijf zelf hoopt op betere prestaties door exporten, die het laatste kwartaal 42 procent zijn toegenomen.

Eén reactie

  • koestal

    grillige markt

Of registreer je om te kunnen reageren.