Home

Achtergrond

Olieprijs zakt verder terug

De olieprijs daalde eind vorige week naar 122 dollar per vat Brent olie.

Deze week zakte de prijs verder terug naar 119 dollar per vat. De oorzaak is dat de Amerikaanse olievoorraden toenemen. Daarnaast speelt de onrust rond de euro een rol. Er zijn twijfels of Spanje zichzelf wel kan redden vanwege de verslechterde economische situatie in dat land. Speculaties hierover zorgen er voor dat de olieprijs zakt.
De prijzen op de gasmarkt dalen nog niet mee met de olieprijs. Op de gasmarkt lijkt het aanbod licht verbeterd met de aankomst van meerdere LNG-schepen in Engeland deze week. Tegelijkertijd is er wel weinig aanbod via de pijpleiding vanuit Noorwegen. Verder kwam Gazprom met het nieuws dat ze tijdens de winter 2012-2013 de toevoer zullen verhogen met 2 procent. Contract 2013 ligt nog rond de 27 cent per kuub. De dagmarkt schommelt tussen de 24 en 24,5 cent per kuub.
Elektraprijs ligt vrij hoog op de dagmarkt en houdt ook de termijnprijs hoog. Woensdag lag 2013 baseload 52,05 euro per MWh. De dagmarkt ligt op 53 euro per MWh.

Of registreer je om te kunnen reageren.