Home
Achtergrond
5 reactieslaatste update:22 apr 2012
Breuk Catshuis goed én slecht voor landbouw
Volgens de één is het mislukken van de Catshuis-onderhandelingen slecht voor de landbouw, terwijl de ander juist spreekt van een zegen.
Zaterdagmiddag braken VVD, CDA en PVV hun besprekingen in ambtswoning van premier Mark Rutte af, omdat zij het niet eens kunnen worden over de benodigde bezuinigingen. Hoewel het nog niet precies duidelijk is wat er nu gaat gebeuren, lijken verkiezingen onafwendbaar. Een aantal landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer reageren. "Dit is voor ondernemend Nederland echt onverantwoord."
Tweede Kamerlid Janneke Snijder (VVD): "Ik vind dit schokkend en ontzettend jammer. De coalitie heeft de afgelopen jaren behoorlijke stappen gezet, maar was op veel terreinen nog niet klaar. Nu zal er een sfeer ontstaan waarin oppositiepartijen op veel terreinen zaken gaan traineren. Toch kan ik mij niet voorstellen dat er nu een aantal maanden niets gebeurt, want dat zou voor ondernemend Nederland in de breedte onverantwoord zijn. Er zullen nu wel nieuwe verkiezingen aankomen, maar dat zien we volgende week. Maandag komt onze fractie bijeen en dan zien we hoe de kaarten erbij liggen."
Tweede Kamerlid Lutz Jacobi (PvdA): "Nu de PVV de stekker eruit heeft getrokken, is er geen meerderheid meer voor een beleid van miljardenbezuinigingen zonder echte hervormingen. Er is nu een kans om de boel weer open te trekken, hoewel ik moet constateren dat er een tweespalt in de samenleving aanwezig is. Er is een groep die fundamenteel wil hervormen, maar er zijn er ook die star vasthouden aan de 3 procentseis van Brussel. Als je het mij vraagt is deze ontwikkeling goed voor het land. We kunnen straks hopelijk aan de slag met een echte duurzaamheidsagenda, die veel kansen biedt voor de landbouw. En de afspraken die het kabinet in het kader van het natuurakkoord heeft gemaakt, dat moet echt anders."
Tweede Kamerlid Esther Ouwehand (PvdD): "Het lijkt erop dat dit niet meer te lijmen is en wat ons betreft is dat goed nieuws, ook voor de landbouw. Ik heb namelijk niet het idee dat er de afgelopen jaren is gewerkt aan een toekomstbestendig beleid. Het ligt voor de hand dat nu een groot aantal onderwerpen controversieel wordt verklaard. Ik verwacht dat we met een rode stift dikke strepen gaan zetten en dan eens kijken of een nieuw kabinet zaken echt wil aanpakken. Dat betekent niet dat er nu helemaal geen bezuinigingen mogelijk zijn, maar dan wel met de verkiezingen in het vooruitzicht. Ik kan mij bijvoorbeeld best voorstellen dat er meerderheden te vinden zijn voor voorstellen volgens het principe 'de vervuiler betaalt'."
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.