Home

Achtergrond 5 reactieslaatste update:22 apr 2012

Breuk Catshuis goed én slecht voor landbouw

Volgens de één is het mislukken van de Catshuis-onderhandelingen slecht voor de landbouw, terwijl de ander juist spreekt van een zegen.

Zaterdagmiddag braken VVD, CDA en PVV hun besprekingen in ambtswoning van premier Mark Rutte af, omdat zij het niet eens kunnen worden over de benodigde bezuinigingen. Hoewel het nog niet precies duidelijk is wat er nu gaat gebeuren, lijken verkiezingen onafwendbaar. Een aantal landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer reageren. "Dit is voor ondernemend Nederland echt onverantwoord."

Tweede Kamerlid Janneke Snijder (VVD): "Ik vind dit schokkend en ontzettend jammer. De coalitie heeft de afgelopen jaren behoorlijke stappen gezet, maar was op veel terreinen nog niet klaar. Nu zal er een sfeer ontstaan waarin oppositiepartijen op veel terreinen zaken gaan traineren. Toch kan ik mij niet voorstellen dat er nu een aantal maanden niets gebeurt, want dat zou voor ondernemend Nederland in de breedte onverantwoord zijn. Er zullen nu wel nieuwe verkiezingen aankomen, maar dat zien we volgende week. Maandag komt onze fractie bijeen en dan zien we hoe de kaarten erbij liggen."

Tweede Kamerlid Lutz Jacobi (PvdA): "Nu de PVV de stekker eruit heeft getrokken, is er geen meerderheid meer voor een beleid van miljardenbezuinigingen zonder echte hervormingen. Er is nu een kans om de boel weer open te trekken, hoewel ik moet constateren dat er een tweespalt in de samenleving aanwezig is. Er is een groep die fundamenteel wil hervormen, maar er zijn er ook die star vasthouden aan de 3 procentseis van Brussel. Als je het mij vraagt is deze ontwikkeling goed voor het land. We kunnen straks hopelijk aan de slag met een echte duurzaamheidsagenda, die veel kansen biedt voor de landbouw. En de afspraken die het kabinet in het kader van het natuurakkoord heeft gemaakt, dat moet echt anders."

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand (PvdD): "Het lijkt erop dat dit niet meer te lijmen is en wat ons betreft is dat goed nieuws, ook voor de landbouw. Ik heb namelijk niet het idee dat er de afgelopen jaren is gewerkt aan een toekomstbestendig beleid. Het ligt voor de hand dat nu een groot aantal onderwerpen controversieel wordt verklaard. Ik verwacht dat we met een rode stift dikke strepen gaan zetten en dan eens kijken of een nieuw kabinet zaken echt wil aanpakken. Dat betekent niet dat er nu helemaal geen bezuinigingen mogelijk zijn, maar dan wel met de verkiezingen in het vooruitzicht. Ik kan mij bijvoorbeeld best voorstellen dat er meerderheden te vinden zijn voor voorstellen volgens het principe 'de vervuiler betaalt'."

Laatste reacties

 • Mels

  Meest links blaast direct weer hoog van de toren,ik ben bang dat ze moeten laten zien wat ze waard zijn,bij deze is Geert uitgerangeerd,die heeft hiermee zijn eigen graf gegraven maar daar heeft waarschijnlijk niemand hem voor gewaarschuwd.We zullen zien wat de toekomst brengt maar als mijn belastingcenten weer verdeeld gaan worden onder degene die niks willen en zogenaamd niet kunnen en zielig zijn(ik veroordeel de echte probleem gevallen hiermee niet,alleen degene die zich aangesproken voelen.)dan ga ik maar eens overwegen om een geen belasting meer te betalen uit protest.

 • agratax1

  Zover we weten staan er in de afspraken van het Kabinet heel zaken die door Links worden omarmd als deel van de oplossing. Deze afspraken wat er ook in staat in de prullenbak gooien na 7 weken, omdat je als partij tegen de EU bent of liever nog er uit zou willen stappen, omdat het door politieke misser (ook mede Wilders zijn schuld) geld kost. Nederland op eigen benen zonder samenwerking (EU) is in no time een arm ontwikkelingsland. Uit stukken is gebleken dat Wilders kort geleden samen met de CU een stuk heeft ondertekend om de Kamer te laten instemmen met 3 % te kort op de begroting als eis voor alle EU leden. Dus nu dit als reden van de breuk opgeven is zeer hypocriet en heeft niets van de rug recht houden. Ik blijf vast houden aan reorganisatie van de arbeidsmarkt, ieder gezond mens aan het werk,desnoods in de kassen of tussen de varkens. Hier zijn geen buitenlanders voor nodig we hebben genoeg werk zoekende Nederlanders.

 • varkenshouder1

  Het meest jammere is dat Bleker zijn werk niet af kan maken. Bleker is èèn van de beste vertegenwoordigers die dit kabinet rijk was !!! Positief of negatief voor de sector, Bleker heeft daadkracht.

 • info387

  Bleker is uit gerangeerd, helaas maar feit. Vanaf nu alles weer opn, bijv productie rechten. Ik denk dat deze niet afgeschaft gaan worden, zeker niet per 2015. Jamme, gaat weer veel geld kosten voor ondernemers.

 • agratax1

  Laat één ding duidelijk zijn 'het Kabinet is niet gesprongen of weg gestuurd door de Kamer'. De steun partij, die niet in het Kabinet zat, staat op instorten en heeft de steun opgezegd, maar er is geen minister naar huis gestuurd, er kan dan ook rustig door geregeerd worden als de Kamer zijn verantwoording neemt een het Kabinet als een zaken kabinet benadert. Hierdoor zullen alle partijen over hun schaduw heen moeten stappen en eerst aan lands belang moeten denken en daarna pas aan partij of persoonlijk gewin. Niemand behalve de onderhandelaars en CPB weten wat er precies in het akkoord staat en wat de gevolgen zijn. Heel Nederland raaskalt nu al dat het wel niks zal zijn en dat hij het beter weet hoe het moet en dat als wij de 3 % opvoeren tot bv 4 % het enige gevolgen is dat het in 2015 beter gaat. Hebben deze Kamerleden en >kristallenbol<? Ik garandeer, dat als wij de 3 % regel aan onze laars lappen, overmorgen alle Zuid Europese landen in Brussel staan om een nieuwe ruimere begroting in te leveren met alle nadelige gevolgen voor de Eurozone en de rente op staatsschulden.
  Wil de politiek dit dan moeten ze zo door gaan en de grote problemen in de kruiwagen gooien en voor zich uit schuiven en over elkaar heen buitelen over Mega stallen, natuurcompensatie en hypotheekrente aftrek. Als deze zaken zullen de financiële crisis, de vergrijzing of de werkeloosheid niet oplossen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.