Home

Achtergrond laatste update:18 mei 2012

Melkveebedrijf in Noord-Drenthe

In het Drentse Zeegse, vlakbij Zuidlaren, staat een melkveebedrijf van bijna 44 hectare. Het bedrijf heeft een milieuvergunning voor 135 melkkoeien en bijbehorend jongvee.

In de buurt is meer grond te koop, maar ook pacht is mogelijk, zegt makelaar Harry Nijborg van Agriplaza Drenthe. Het areaal kan zelfs worden uitgebreid met circa 35 hectare (erf)pachtgrond, aldus Nijborg.

De melkkoeien staan in een moderne ligboxenstal, een groen label-ligboxenstal van 35 bij 22 meter. De stal heeft een dichte vloer met 3 procent helling en giergoot en een combischuif.

De ligboxenstal is in 1995 gebouwd, heeft 118 grootveeboxen, drie krachtvoerboxen, verzinkte spanten en een asbestvrij golfplaten dak. Onder de stal zit een mestopslag van 250 kubieke meter.

In 2003 is er een nieuwe 2 x 10 60 graden melkstal (Gascoigne Melotte) geïnstalleerd met tanklokaal en machinekamer. De melkstal heeft een platenkoeler met warmteterugwinning. De melk gaat in een eigen tank van 12.000 kilo.

Achter de ligboxenstal staat een open front ligboxenstal voor het jongvee. Hierin is plek voor 44 stuks jongvee. Voor de jongveestal staat nog een jongveeschuur voor 18 stuks jongvee.

In 2006 is er nog een nieuwe veldschuur gebouwd van 25 bij 12 meter. Hierin staan de machines.

De woning is gerenoveerd, goed onderhouden en geïsoleerd, aldus Agriplaza. In 2006 is de woonkeuken uitgebreid met een ruime serre van (2,5 bij 5,5 meter) met vloerverwarming. Vier jaar geleden zijn aan beide zijden van de woning dakkapellen geplaatst.

De woning is het voorhuis van de oorspronkelijke boerderij die in 1937 is gebouwd. Op de begane grond is er veel leefruimte door de grote woonkeuken, serre en woonkamer, zegt Nijborg.

De woonkamer heeft een massieve eiken vloer. De moderne keuken heeft onder andere een combi-oven, vaatwasser en koelkast. Verder is erop de begane grond nog een badkamer en heeft de woning ook een kelder.

Op de eerste verdieping zijn drie ruime slaapkamers en één berghok waar indien gewenst ook nog een slaapkamer van kan worden gemaakt.

In het achterhuis van de boerderij staan de kalveren, van 3 maanden tot 1 jaar oud. Hier is ruimte voor 22 kalveren.

In totaal is er ruim 2.400 kubieke meter mestopslag, inclusief de mest-opslag onder de ligboxenstal, een extra mestkelder en een mestsilo van 975 kubieke meter.

Het voer kan in diverse sleufsilo’s: een van 10 bij 20 meter, twee van 10 bij 40 meter en één van 11 bij 40 meter.

Bij de boerderij hoort 43,98 hectare goede zandgrond. Daarvan ligt ongeveer 8 hectare op 1 kilometer van de boerderij. Verder wordt 8,5 hectare grond geruild met een akkerbouwer.

Het is een mooi bedrijf voor een melkveehouder met 100 tot 200 melkkoeien, zegt Nijborg, dat zeer geschikt is om op verder te boeren. Een mega-melkveebedrijf is op deze locatie echter niet logisch.

Het bedrijf staat aan de rand van Zeegse, een dorp met zo’n 350 inwoners. Op circa 1 kilometer van de boerderij staat een basisschool. Zuidlaren en Vries liggen ongeveer 6 kilometer van de boerderij. Daar zijn alle basisvoorzieningen aanwezig.

 

o  Meer informatie: Agriplaza, Harry Nijborg, 0592 – 54 54 51 of 06 – 20 44 12 60 (www.agriplaza.eu)

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.