Home

Achtergrond 5 reacties

Luchtfoto blijft nodig voor actueel houden perceelsgrens

Den Haag – Dienst Regelingen blijft gebruik maken van luchtfoto’s om perceelsgrenzen vast te stellen. De uitvoeringsorganisatie mag van Brussel niet enkel alleen gebruik maken van een gps-meting om het perceelsregister actueel te houden.

Dit zegt staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw in een reactie op een motie van Kamerleden Koopmans (CDA) en Snijder (VVD).

Beide Kamerleden zijn ontevreden over het verloop van de huidige Gecombineerde Opgave 2012. In de huidige opgave zouden de grenzen, zoals vastgesteld en goedgekeurd in 2011, zichtbaar zijn, maar dat is ‘pertinent niet het geval’, aldus Koopmans en Snijder. Percelen zijn niet overgenomen, of de grenzen kloppen niet, aldus de Kamerleden. De staatssecretaris ontkent dat dit het geval is.

Volgens Bleker is uitgangspunt voor de percelen in de Gecombineerde Opgave 2012 - die boeren uiterlijk voor 16 mei moeten indienen - de opgave in 2011. Ook de wijzigingen van percelen bij verhuur, verkoop of na een bezwaarprocedure, zijn opgenomen in het perceelsregister, zoals die nu in de Gecombineerde Opgave 2012 zichtbaar is, aldus de staatssecretaris.

 

Om discussie over perceelsgrenzen te voorkomen willen Koopmans en Snijder dat Dienst Regelingen gebruik maakt van gps-metingen en niet perceelsgrenzen bepaalt aan de hand van luchtfoto’s. Bleker zegt voorstander te zijn van gebruik van gps-metingen, maar zegt dat de Europese Commissie voorschrijft dat een perceelsregister tot stand komt op basis van luchtfoto’s. Bleker benadrukt dat er in Europees verband momenteel geen afspraken zijn over ene erkend gecertificeerd gps-systeem. “Nederland maakt daarom, evenals vrijwel alle andere lidstaten, gebruik van een systeem gebaseerd op luchtfoto’s”, aldus de staatssecretaris. Een perceelsregister actueel houden enkele alleen op basis van gps-metingen is daarom niet

Laatste reacties

 • agratax1

  Ik heb nooit geweten dat bij verhuur >perceelsgrenzen< in eens veranderen. Bij verkoop zullen de kadastrale grenzen ook niet veranderen en dus de optelsom van de nu gevoegde percelen kan niet noemenswaardig afwijken van het nieuw gevormde perceel. Ik krijg dan ook het gevoel dat er weer een dienst in de benen moet worden gehouden. Op deze wijze zal er van de inkrimping van overheidsdiensten NIETS terecht komen nu niet en in de toekomst niet. Voor perceelregistratie en controle hadden en hebben we het Kadaster, aangevuld met Luchtfotografie en daarna kwam de ultieme vinding GPS tot op enkel cm nauwkeurig (zie bombardementen of schoffelen). Zou ik zeggen de fotografie is achterhaald en overbodig. Wat zegt Den Haag GPS moet je controleren met luchtfoto 's en het ergst is nog dat er geen organisatie de moed heeft te wijzen op deze overbodige kostenpost.

 • Mels

  Wat moeten we aan dit relaas nog toe voegen,o ja ,waar gaan we dan met die werklozen heen,werken in de kas of zetten we die op wachtgeld???

 • agratax1

  Mels misschien geef jij wel het toekomstige probleem aan; 'Meer mensen dan werk, omdat we de mensen zo duur hebben gemaakt, dat automatiseren goedkoper is'. Hoe deze niet actieven dan van een menswaardig bestaan te voorzien?

 • Mels

  De besten raken toch wel weer aan het werk maar we moeten er nu eenmaal niet vreemd van opkijken als er hoger opgeleiden tot de conclusie moeten komen dat er voor hun opleiding eenvoudig weg tekort werk is waardoor ze een baan onder hun nivo zullen moeten accepteren of ze zijn niet goed genoeg.

 • natuurboer

  De luchtfoto heeft het manco dat het alleen vlakliggend land kan registreren. Hier in Noord Friesland en ook elders zijn de percelen kruinig of zelfs bolvormig. Dan krijg je heel andere beteelde oppervlaktes dan vanuit de lucht gekeken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.