Home

Achtergrond

Kans op wegzakkende euro neemt verder toe

De kans dat de waarde van de euro de komende maanden afneemt, neemt toe. De VS presteren economisch op dit moment aanzienlijk beter dan de Eurozone.

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen stijgt, terwijl de consument in Europa juist de hand op de knip houdt. Waar in de VS het aantal werklozen afneemt, stijgt het aantal werklozen in de Eurozone verder. De verschillen tussen Eurolanden zijn groot, waarbij Duitsland bijzonder positief blijft opvallen ten opzichte van Zuid-Europa, maar een recessie voor het totale Eurogebied blijft waarschijnlijk.
Voor de Zuid-Europese landen zal dus mogelijk opnieuw de (virtuele) geldpers worden aangezet, terwijl de kans op een langdurig lage beleidsrente in de Eurozone toeneemt.
Eerder heeft de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Ben Ber-nanke, aangegeven de beleidsrente tot eind 2014 dichtbij 0 procent te houden. Als economisch herstel echter doorzet, dreigen prijzen te gaan stijgen. Dat noopt Bernanke er mogelijk toe af te zien van deze belofte. De euro is op weekbasis in waarde van 1,31 dollar tot 1,30 dollar. Een zwakke euro is doorgaans goed voor de Nederlandse agrifoodexport, maar slecht voor voedingsbedrijven die internationaal  veel graan en soja inkopen. Ook brandstof wordt doorgaans in dollars verhandeld en wordt bij een zwakkere euro dus relatief duurder. Slecht nieuws als je bedenkt dat de prijs van een vat Noordzeeolie volgens veel analisten nog langdurig boven de 120 dollar blijft.
Banken zien vooralsnog geen reden aan te nemen dat de euro scherp zal dalen in waarde. ING Bank gaat nog uit van een stijging richting 1,40 dollar in het tweede kwartaal van 2013. De bank verwacht wel dat de waarde van de euro ten opzichte van het Britse pond kan afnemen, tot 0,75 pond aan het einde van 2012 (nu ligt de koers op 0,80 pond). Dat is met name goed nieuws voor de tuinbouw waarvoor het Verenigd Koninkrijk na Duitsland de belangrijkste exportmarkt is.

Of registreer je om te kunnen reageren.