Home

Achtergrond

JBS krabbelt op door optimisme Pilgrim’s Pride

Beurskoersen worden vooral gedrukt door macro-economische berichten.

Investeerders in de VS zijn teleurgesteld dat de Amerikaanse centrale bank dinsdag besloot de geldkraan niet opnieuw open te zetten. Een min of meer mislukte veiling van Spaanse staatsobligaties bracht ook onrust op de beurzen in Europa. Als Spanje of Italië de weg van Griekenland volgen, zullen beurskoersen ver kunnen zakken.
Na een dramatische beursweek is het aandeel van de grootste rundveeslachter ter wereld, het Braziliaanse JBS, weer wat opgekrabbeld. Het bedrijf uit Sao Paulo maakte bekend dat dochterbedrijf Pilgrim’s Pride, de grootste pluimveeslachter van de VS, in 2012 weer winst zal maken. Vorige maand vergrootte JBS haar belang in Pilgrim’s Pride tot 75 procent. JBS benadrukt dat de zwakke Amerikaanse dollar de export vanuit Brazilië bemoeilijkt, maar dat JBS vanuit de VS juist meer kan exporteren.
Het aandeel Yara beweegt de laatste weken weer boven de 270 Noorse kronen. Het aandeel van de Noorse kunstmestgigant lag sinds oktober niet op een zo hoog niveau. Mede door het uitblijven van belangrijk geachte overnames, daalde het aandeel tot een dieptepunt van 230 Noorse kronen. De overname van het Canadese IC Potash is door aandeelhouders goed ontvangen. De deal garandeert de toelevering van kali. Yara betaalt een premie van 50 procent op de laatste beurskoers van IC Potash.
Voor de agribusiness geeft de graanmarkt even weinig richting aan. De International Grains Council gaat nog uit van een betrekkelijk klein overschot op de internationale graanmarkt van 6 miljoen ton in het graanseizoen, maar de vrees groeit dat in Europa veel graan uitgewinterd is. De beurskoersen van Amerikaanse  vleesconcerns, waarvoor de graanprijs een goede indicatie van de productiekosten is, zijn deze week gedaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.