Home

Achtergrond laatste update:18 mei 2012

Grond is prijshoudend en stijgt licht

De grondmarkt is in beweging gekomen sinds begin dit jaar. Volgens Arjan van der Waaij, voorzitter van NVM Agarisch & Landelijk Vastgoed (A&LV) beweegt de grondmarkt zich nog steeds positief.

De losse percelen van minstens 2 hectare zijn licht in prijs gestegen met 4 tot 5 procent sinds begin dit jaar. Deze ontwikkeling geldt eigenlijk voor het hele land. Uitschieters zijn er niet.

De vraag naar grond is redelijk. Particuliere beleggers zijn geinteresseerd en ook de boer naar boer transacties breiden uit. Grondgebonden bedrijven blijven groeien vooral in het noorden en midden van het land.

Ook de markt voor complete bedrijven begint iets in beweging te komen, aldus Van der Waaij. Courante, complete bedrijven in regio’s waar boeren vooruit kunnen worden weer verkocht. Deze markt heeft lange tijd stil gelegen. Echter, kopers zijn wel kritisch: enkel de bedrijven met een goede huisvesting of waar de mogelijkheid is om nieuwe stallen te bouwen en met een degelijke omvang van 50 tot 60 hectare blijken aantrekkelijk. Het zijn vooral de melkveehouders en de akkerbouwers die interesse hebben. Dichterbij de randstad zijn bedrijven minder in trek. Net als de grondmarkt zijn complete bedrijven in met name het noorden en het midden van het land weer gevraagd.

Hoewel de grondmarkt in beweging blijft en de markt van bedrijven ook weer op gang komt, ligt de verkoop van plattelandswoningen nog nagenoeg stil. Boerderijwoningen gelegen in het buitengebied verkopen nauwelijks omdat potientele kopers moeilijk geld kunnen lenen omdat banken zeer terughoudend zijn. Omdat de vraag uitblijft, blijft de prijs van de plattelandswoning dalen en volgt de reguliere woningmarkt. De prijzen op de woningmarkt daalde met zes procent. Boerderijwoningen daalden gemiddeld met 10 procent in prijs. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 15 procent minder objecten verkocht ten opzicht van het vierde kwartaal van 2011. Als bedrijven te koop komen dan wordt vaak de grond en het object apart aangeboden op de markt. Om de markt van de plattelandswoningen weer op gang te krijgen, zal het consumentenvertrouwen eerst moeten toenemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.